Budi dio naše mreže

Vrijeme korizme potiče nas na promatranje Kristove boli i trpljenja koje dovodi do uskrsnuća. Govoreći o aspektu patnje, ali i mnogim drugim temama u emisiji Pričaj mi Hrvatskog katoličkog radija razgovarali smo s Matejom Lovrićem.

/ Matija Đudarić

Zadržavajući se prvotno na nasljedovanju Kristova, poglavito u trenucima velikih kušnji izrečeno je kako je potrebno biti vjeran u svim životnim situacijama, a ne samo kada intenzivno osjećamo Božju blizinu i ljubav.

Božićno čudo

“Nerijetko se svojim snagama pokušavamo hrvati s negativnim emocijama, umjesto da ostajemo s nevoljom i učimo se strpljivosti”. S time se složio i gost emisije Matej Lovrić, član zajednice Arka.

“Bog je taj koji daje novi život, srce, ali i ozdravljenje”, istaknuo je Lovrić opisujući svoje životno iskustvo, ali i čudo koje se zbilo prije 2 mjeseca.

Ponajprije je sa slušateljima podijelio iskustvo prošlogodišnjeg Božića. “Supruga je bila trudna i počela je krvariti. Prišla mi je i rekla kako misli da su izgubili bebu. U tom sam trenutku ženu odvezao u bolnicu i s djecom otišao na misu. Nakon nekog vremena ljutnje i patnje, zahvalio sam Gospodinu na daru života svog djeteta. Pomirivši se s time da sam izgubio dijete i rekavši to svom šestogodišnjem sinu ostao sam zatečen njegovom reakcijom koji je pred jaslicama počeo moliti Isusa da spasi nerođenog brata.”

Nerijetko se svojim snagama pokušavamo hrvati s negativnim emocijama, umjesto da ostajemo s nevoljom i učimo se strpljivosti.

U nastavku, Lovrić je rekao kako ga je nakon nekog vremena supruga nazvala i rekla da je dijete živo. “Obradovala me vjera mog malog sinčića, dok sam se ja već pomirio sa situacijom”.

Teška životna priča

Sjećam se oca koji je nakon jednog od mnogih napada u jeku rata kleknuo pred križ i molio za neprijatelje. Zbog oca nikada nikoga nisam mrzio.

S 18 godina, Matej se morao prestati baviti s nogometom zbog doživljena 4 srčana udara. Nakon toga, istaknuo je da se povukao u vlastiti svijet u kojem se izgubio. “Otišao sam u usamljenost koja je potrajala 7 godina. Tražio sam izlaz i u srcu sam vapio da me netko čuje i primijeti.”

Bog je taj koji daje novi život, srce, ali i ozdravljenje.

“Dok se u meni odvijala borba, netko je za mene molio, poglavito majka i sestra. Bio sam izgubljeni sin iz prispodobe o Milosrdnom Ocu. Novac sam trošio na drogu i alkohol.” U jednom trenutku gost emisije objasnio je kako si je poželio oduzeti život, ali je pronašao Sv. pismo i ohrabrio se za život.

Veliku podršku pružala mu je, ali i dalje pruža supruga Marina koju je opisao kao tihu, nenametljivu i skrovitu ženu. “Ona je ta zbog koje želim mijenjati svoje srce”, poručio je.

“Ti si osoba s teškoćama”

Objašnjavajući svoje iskustvo s Arkom, rekao je kako je krenuo s volontiranjem u zajednici. “Bio sam introvert, bojao sam se ljudi i susreta, a Arka za mene predstavlja najjednostavnije mjesto na kojem sam bio u životu.”

Jednom prilikom, jedan od članova zajednice Arke s posebnim potrebama Lovriću je rekao: ‘Matej, a što se ti praviš važan? Ti si jedna osoba s teškoćama!’, zahvalno je poručio ističući kako ga ta zajednica konstanto uči ljubiti i biti bližnji.

Što je još Lovrić rekao o iskustvu Arke i kako utječe na život možete poslušati ovdje Kao i o njegovoj knjizi On. Emisiju su uredili i vodili Ivana Markić, Paula Marija Knežević i Matija Đudarić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja