Budi dio naše mreže

"Autoritet znači da nas Crkva može poučavati. Ona ima autoritet da nas poučava. Crkva ima tu sposobnost u imenu Isusa, snagom Duha Svetoga, za slavu Boga Oca. Crkva nam može reći: Ovo je istina, a ovo nije istina", rekao je otac Mike Schmitz, pojašnjavajući koja je razlika između katoličanstva i kršćanskih denominacija.

/ hk

Odgovor na pitanje koja je glavna razlika između Katoličke Crkve i kršćanskih denominacija, u videu za Ascension Presents, donosi otac Mike Schmitz, pozivajući se na crkveni autoritet.

“Autoritet znači da nas Crkva može poučavati. Ona ima autoritet da nas poučava. Crkva ima tu sposobnost u imenu Isusa, snagom Duha Svetoga, za slavu Boga Oca. Crkva nam može reći: Ovo je istina, a ovo nije istina. Crkva može donijeti doktrinu. I tu ne mislim na nevidljivo tijelo vjernika. Mislim na Crkvu koju je Isus ustanovio u Evanđelju po Mateju u 16. poglavlju”, pojašnjava otac Mike.

“Isus pogleda u Šimuna i reče: ‘Šimune, tvoje ime je sada Petar (grč. stijena) i na toj stijeni sagradit ću svoju crkvu i vrata paklena neće je nadvladati’. Nadalje: ‘Dat ću ti ključeve kraljevstva nebeskoga’. Evo jedne zanimljivosti koju možda niste znali. Isus je došao uspostaviti Kraljevstvo. No, to nije nevidljivo Kraljevstvo. Zašto? Zato što mi možemo Isusa promatrati kao kralja koji Petru, odnosno Šimunu koji je postao Petar, govori: ‘Dat ću ti ključeve nebeskog kraljevstva’. On zapravo upućuje na knjigu proroka Izaije. U toj se knjizi spominje uloga u Kraljevstvu. Naravno, spominje se kralj, no postoji i glavni poslanik – onaj koji nagleda. Kada kralj ode, ta je osoba glavna, ona ima autoritet kralja”, tumači otac Mike.

I ja sam taj ‘drugi’ i imam priliku biti uveden u Božji narod!

Dakle, Isus daje Petru ključeve Kraljevstva nebeskoga. On daje Crkvi vidljivu strukturu – stvarnu hijerarhiju – i kaže mu da sada može poučavati u Njegovo ime te da će ga Duh Sveti voditi u Istini kako bi mogao poučavati u Njegovo ime.

“U 15. poglavlju Djela Apostolskih događa se velika kriza kada apostoli evangeliziraju Židove. Oni su shvatili da je Isus ispunjenje židovstva, Isus je Mesija kojeg su čekali. I tako su dijelili radosnu vijest sa Židovima. No, tada su shvatili, jer je Petar imao viđenje, da i drugim narodima moraju donijeti Evanđelje. To je super jer sam i ja taj ‘drugi’ i imam priliku biti uveden u Božji narod”, rekao je.

Židovi su se samo morali krstiti jer su već bili obrezani – već su bili sklopili Stari savez. No, postavljalo se pitanje moraju li se pogani prvo obrezati pa tek onda krstiti, pojašnjava otac Mike.

“Ovo su dva razloga zašto je ovo pitanje važno. Prvo, da ste odrasli poganin, ovo bi vam pitanje bilo jako važno. ‘Moram li to učiniti ili to nije obavezno’. Drugo, još važnije, ako je nužno biti obrezan da bih bio kršten, a nisam, to znači da nisam spašen. Dakle, moramo li to učiniti da se spasimo – to je važno pitanje”, ističe otac Mike.

Što kada Biblija ne govorio o nečemu? Što bismo tada trebali učiniti?

No, Isus nikada nije govorio o tome i ništa o tome ne piše u Bibliji. Otac Mike pojašnjava da tu nailazimo na problem s naukom “sola scriptura“, koji je jedan od stupova protestantske reformacije, a koji naučava da nam Crkva nije potrebna jer imamo Pismo. No, što kada Biblija ne govorio o nečemu? Što bismo tada trebali učiniti?

“U 15. poglavlju Djela Apostolskih Crkva se okupila. Pričali su, argumentirali, molili i nakon toga su odlučili. Rekli su da se Duhu Svetom i njima čini da ne trebaju to nametati poganima. Dakle, ne moraju biti obrezani da bi se krstili”, tumači otac Mike.

To je primjer u kojem Crkva sa svojom strukturom poučava. Ne radi se, ističe otac Mike, o neobveznom poučavanju, već je ono obvezujuće za sve vjernike.

Pogledajte cijeli video s prijevodom na hrvatski jezik.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja