Budi dio naše mreže

Treba li klečati ili staji na misi za vrijeme 'Jaganjče Božji' prije pričesti? - bilo je jedno od pitanja u HKR-ovoj emisiji 'Halo velečasni'. Mi smo pobjednici u Bogu, znači, ona zadnja prepreka na putu našega života - prepreka smrti - je u ljepoti Isusovog uskrsnuća svladana i darovan nam je život, dio je odgovora mons. Zlatka Korena.

/ anh

Uskrsno vrijeme poziva nas na stav radosti, poručio je mons. Zlatko Koren u HKR-ovoj emisiji ‘Halo velečasni’ u kojoj naše slušatelje, iz tjedna u tjedan, upućujemo na postavljanje pitanja na koje nemaju odgovore, a željeli bi ih čuti.

Mons. Koren je tako pokušao najnovije – izabrali smo za HKM uz ostalo – odgovoriti na pitanje jednog našeg slušatelja: Treba li klečati ili staji na svetoj misi za vrijeme ‘Jaganjče Božji’ dok se moli prije svete pričesti?

Mons. Koren, dugogodišnji čuvar bistričkog svetišta i aktualni župnik zagrebačke župe Sv. Blaža je pojasnio tako za Hrvatski katolički radio da kroz uskrsno vrijeme – od svetkovine nedjelje Uskrsnuća gospodnja, kroz uskrsnu osminu i dalje do Pedesetnice/Duhova ne klečimo „jer je to vrijeme osobite radosti i osobite pobjede”.

Mi smo pobjednici u Bogu, znači, ona zadnja prepreka na putu našega života – prepreka smrti – je u ljepoti Isusovog uskrsnuća svladana i darovan nam je život.

Kao što je Mojsije narod izveo iz egipatskog ropstva u slobodu, tako mi dobivamo slobodu djece Božje u ljepoti žrtve Sina Božjega i u daru pobjede njegovog Uskrsnuća, pojasnio je, napominjući ujedno:

„Stoga, u ovo vazmeno vrijeme, od Uskrsa pa do rođendana Crkve – Duhova – u liturgiji nema klečanja. Naravno da mnogi iz običaja, iz pobožnosti iz pažnje to čine, pa bih tu ostavio ljudima, nekako, na volju da oni onako kako osjećaju to čine i na taj način sudjeluju u liturgiji.”

„No, nije toliko važan” – nastavio je – „iako je važan vanjski stav – važnije je ono unutarnje raspoloženje, ona duhovna kultura, ona liturgijska osvješćenost u kojima mi proživljavamo svaki liturgijski trenutak”.

U trenucima dok se pjeva ili moli ‘Evo Jaganjca Božjeg, evo Onoga koji oduzima grijehe svijeta, blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu’ – tu bih više volio stati kod svake svećenikove riječi koje se mole malo prije toga, a posebno kod ove koja kaže da je ‘blago onima koji su dostojni’ u punini sudjelovati u euharistijskom slavlju u Gozbi Jaganjčevoj, kaže mons. Koren.

On se svakoga tjedna izmjenjuje petkom u ‘Halo velečasni’ sa šestinskim župnikom vlč. Robertom Šreterom koji je više godina, podsjećamo, bio i ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija.

Snimku ovog najnovijeg izdanja emisije poslušajte ovdje:

https://www.mixcloud.com/HKMreza/halo-vele%C4%8Dasni-100519/

Druge teme su o grešnome suprugu koji ide na pričest, čudnoj situaciji jedne kćeri, o molitvi za spas duše samoubojica, zatim ponovnom krštenju jedne prijateljice koja je otišla u pentekostalce, pričešćivanju nakon grijeha bluda te licemjernosti ponašanja u crkvi i izvan nje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja