Budi dio naše mreže

Corpus Domini u Mošćeničkoj ulici jedina je crkva u Zagrebu u kojoj se cijeloga dana obavlja adoracija - klanjanje euharistijskom Spasitelju. Stoga se može nazvati svetištem vječnog klanjanja i svetište Euharistije. Međutim, u nedavnom je potresu stradala i potrebna joj je obnova.

/ hjb

Radovi na obnovi su započeli u ponedjeljak, 13. srpnja, a njihovo je trajanje predviđeno do 30. srpnja.

Tijekom radova svete mise će se slaviti samo ujutro u 6.30. Rektor kapele vlč. Pavao Crnjac podsjeća da preko dana nema adoracije ni blagoslova.

Nedjeljom će se mise redovito slaviti u 9 i 17 sati, a bit će i adoracija od 10 do 17 sati.

Radovi u kapeli / foto: corpusdomini.hr

Povijest kapele

Čašćenje Euharistije u ovoj crkvi ima svoju povijesnu tradiciju od gotovo 77 godina. Prvu adoraciju – klanjanje započeo je nadbiskup Alojzije Stepinac 1. listopada, na prvi petak, 1943. godine. Bilo je to u jeku najžešćih bitaka II. svjetskog rata.

Njegova je želja bila, kao i želja njegovih nasljednika, da svakoga dana u ovu crkvu dolaze vjernici grada Zagreba i klanjaju se euharistijskom Spasitelju. I to da Mu zahvaljuju i daju zadovoljštinu te mole Njegovo milosrđe za grad Zagreb i za Crkvu u Hrvatskoj i svijetu.

Sedamdesetpeta obljetnica kapele Corpus Domini / foto: corpusdomini.hr

Tu su zamisao u početku prihvatili svi štovatelji euharistije grada Zagreba, napose redovnice koje su i organizirano i pojedinačno dolazile na adoraciju. Međutim, zbog političkih (ne)prilika i uvođenja redovitog klanjanja po svim župama nadbiskupije, broj klanjatelja sveo se na vjernike župe sv. Marka Križevčanina, u kojoj se kapela nalazi, i na vjernike susjednih i okolnih župa.

Više o kapeli i euharistijskoj pobožnosti možete pročitati na corpusdomini.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja