Budi dio naše mreže

Kako u braku živjeti bez grubih i uvredljivih riječi?

Često se u braku događaju svađe. Pritom se ne biraju riječi. Želi se što više povrijediti bračnog druga.

/ mp

ZA RAZGOVOR U DVOJE:
1. Po mom mišljenju, koliko često se mi svađamo u našem braku?
2. Po mom mišljenju, kakve riječi koristimo kod svađe?
Kod svake svađe jedno drugo obasipaju kritikama i ružnim riječi. Što je najgore, taj razgovor postaje sasvim normalnim. No, naravno, to nije kraj svijeta. Ima tome lijeka ì spasa. Ali treba otkriti uzrok tome problemu. Koje određene promjene u međusobnom odnosu treba uvesti?

ZA RAZGOVOR U DVOJE:
1. Što bi, po mom mišljenju, trebalo promijeniti u našem braku, da bude više „normalnih” svađa, bez grubih i uvredljivih riječi?
2. Koje me tvoje riječi vrijeđaju ili smetaju u našim svađama ili tvojim kritikama?
Svojim komunikacijama, a tako i međusobnim svađama, primjer smo svojoj okolini, pogotovo djeci. Svi smo odrasli u svojim obiteljima! Tako smo i naslijedili i riječi koje izgovaramo. Često su i serije uzrok tome. A u nekim krajevima „pravi muškarac „ mora biti grub, a „prava žena“ mora biti agresivna. Ne gledaju u bračnom drugu voljenu osobu nego neprijatelja. No, treba reći kako taķav odnos, takve svađe, jako šteti braku. Ali i zdravlju. S vremenom dolazi i do rastave. Zna se čuti da riječi više bole nego tjelesni udarci. Iako treba spomenuti da je i jedan i drugi udarac bolan i ponižavajući!

ZA RAZGOVOR U DVOJE:
1. Po mom mišljenju, kakav smo primjer svojoj okolini, naročito djeci?
2. Po mom mišljenju, u kakvom je stanju naš brak?
Što se može učiniti da ne dolazi do grubih i uvredljivih riječi u vašim svađama i kritikama? Možete suosjećati jedno s drugim. Možemo se staviti na mjesto svoga bračnog druga. Treba razumjeti svoga bračnog druga, razumjeti kako utječu vašè riječi na vašeg bračnog života. Treba se prisjetiti koje su vaše riječi uvrijedile bračnog druge, i razmisliti da li smo mogli upotrijebiti neke druge riječi?! Koncentrirajmo se na bračnog druga i na to kako se mogao osjećati zbog izgovorenih vaših riječi?! Jer u U Bibliji možemo pročitati: “Blag odgovor utišava gnjev, a oštra riječ izaziva srdžbu” – Mudr Izr 15,1. Nadalje, treba se ugledati na druge parove koji se lijepo odnose jedno prema drugom! Ako su oni loši utjecali na vas, onda se ugledajmo na one bolje od sebe.

ZA RAZGOVOR U DVOJE:
1. Po mom mišljenju, koliko suosjećam s tobom u braku, a koliko po tvom mišljenju?
2. Na koga se kao par možemo ugledati kao uzorni par međusobnog uvažavanja?
Jer Biblija preporučuje u Fil 3,17: „Braćo, svi se zajedno ugledajte na mene*+ i promatrajte one koji žive* po primjeru koji smo vam dali.“ Potom oživite ljubav i lijepa sjećanja. Naučimo uz loše društvo izgovarati ružne riječi. Problem nije u našem jeziku. Već u našem srcu. Zato nastojimo pozitivno razmišljati o svom bračnom drugu. Gajimo lijepe osjećaje prema bračnom drugu. Pogledajte zajedničke fotografije. Prisjetiti se zašto ste se zavoljeli. Prisjetiti se nekih lijepih zajedničkih trenutaka . Sjetite se nečega što vas je nasmijalo!

ZA RAZGOVOR U DVOJE:
1. Sjećate li se kakve osobine koju ste voljeli na bračnom drugu? Opiši ju ako se sjećaš.
2. Što vas je u braku znalo nasmijati?
Piše u Bibliji, u Luki 6,45: „ Dobar čovjek iznosi dobro iz dobre riznice+ srca svojega, ne a zao čovjek iznosi zlo iz svoje zle riznice, jer usta njegova govore ono čega mu je srce puno.“ Nemojte napadati svog bračnog druga. Umjesto napadanja bračnog druga objasnite kako se osjećate zbog onoga što je rečeno iĺi učinjeno. Naprimjer, ako se vaš bračni partner nešto dogovori s drugima, a vama o tome ne kaže ni riječi, nemojte mu reći: “Opet ista priča! Praviš planove, a mene ništa ne pitaš!” On će vjerojatno bolje reagirati ako mu kažete: “Teško mi je kad to radiš jer imam osjećaj da ti nije stalo do mog mišljenja.”

ZA RAZGOVOR U DVOJE:
1. Što me smeta kod tebe u braku?
2. Koliko se mi u braku dogovaramo?
Biblija kaže: „Neka vaša riječ uvijek bude ugodna,+ solju začinjena,+ da znate svakome odgovoriti kako treba.+. Treba prepoznati čas kad treba prekinuti raspravu. Ako vidimo da nas je situacija uzrujala te su počele padati teške riječi, treba prekinuti razgovor. Treba sačekati da se situacija smiri. Nastaviti razgovor poslije. Jer u Bibliji piše: ” Kad počne svađa, to je kao da se otvori ustava vodi. Zato prije nego svađa izbije, udalji se. – Mudro Izr 17, 14. U Bibliji piše: “Neka se sva (…) vika i pogrdan govor ukloni od vas” – Ef 4,31. Moramo paziti na svoje riječi. Posebno na svoje srce. Jer ružne riječi proizlaze iz našega srca. Srce je uzrok što smo mi takvi kakvi jesmo. Zato treba poraditi na svojem srcu. Kako? Naći uzrok zašto je moje srce takvo. Dobro se pripremiti i dobro se ispovijedati i ispričati sve o svom životu, da ne držimo to u sebi. I nakon ispovijedi krenuti graditi svoj život ispočetka. Ali prije toga napraviti dobar plan o sebi. Kakvi bi htjeli biti!

ZA RAZGOVOR U DVOJE:
1. Koliko, po mom mišljenju, ja smiruje situaciju među nama, a koliko ti?
2. Koliko ti, po mom mišljenju, pomažem u trenucima uzrujanost i kako?

Vlč. Krunoslav Pačalat, bivši župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara te je zbog toga prikovan za krevet, s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici gdje se uspješno oporavlja.

Ključne riječi:
Krunoslav Pačalat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja