Budi dio naše mreže

Kako žive karmelićanke u Stepinčevom Karmelu u Brezovici, pogotovo kada su u pitanju materijalne potrebe, saznajemo u razgovoru s časnom majkom s. Ilijanom Terezijom od Karmelske Gospe Cvetnić. Karmelićanke nam, naime, otkrivaju kako riješiti grijanje u samostanu, a da troškovi nisu preveliki. Ujedno saznajemo kako se duhovno pripremaju za Stepinčevo 2022.

/ bg

„Ono što je tipično za Karmel jest da živimo od Božje providnosti. Služimo Gospodinu srcem i duhom, a On se brine za nas da nam dadne ono što nam treba. To ne znači da ne radimo svojim rukama. On rješava što nam treba za život: odjeću, obuću, ogrjev”, rekla je s. Ilijana.

U razgovoru nam otkriva imaju li sestre problema s podmirivanjem režija, napose s grijanjem s obzirom da proteklih nekoliko tjedana grijanje na plin župe i samostane košta i do pet puta skuplje, ako ne i više. Karmelićanke iz Brezovice došle su, mogli bismo gotovo reći, do idealnog rješenja.

„Prije desetak godina naši najveći izdaci bili su za grijanje. Grijali smo se na loživo ulje i do današnjih dana u Brezovici nemamo uveden plin. Način kojim se danas grijemo je geotermalno grijanje. Voda se crpi iz bunara koji smo izbušili u blizini našega vrta. Vodu crpe dvije pumpe i dizalo tu vodu prerađuje i šalje po radijatorima i voda bude zagrijana. Računi su snošljivi. Nisu tako visoki, kao što ih imaju oni koji se griju na plin”, ispričala je s. Ilijana.

Foto: brezovica.karmel.hr

Kaže kako im je ovakav način grijanja donio olakšanje. „Bogu hvala, toplo je po cijeloj kući i našoj crkvici i možemo režije pristojno podmiriti, a da nismo u dugovima”, svjedoči.

Karmel u Brezovici ima 23 sestre koje mole za potrebe Crkve, a još su dvije koje nisu trenutačno u samostanu, ali isto mole za potreba Crkve, našeg naroda i za sve koji traže put do Boga.

Sestre su 83 godine na hrvatskome tlu i kažu kako dosad nisu oskudijevali u duhovnim zvanjima. Doduše, zvanja je danas manje, ali ih ima. „Imamo nekoliko djevojaka koje nam se spremaju priključiti, biti moliteljice i raditi za Kraljevstvo Božje. Imamo dvije mlade djevojke koje su u formaciji i lijepo se ugrađuju u sve ono što spada u redovničku zajednicu”, kaže s. Ilijana.

Foto: brezovica.karmel.hr

Karmelićanke se posebno spremaju za proslavu u Stepinčevom Karmelu. „Započeli smo devetnicom čitajući njegova pisma, propovijedi, prisjećajući se susreta s njim o kojima su nam pričale sestre koje su ga direktno poznavale. Spremamo i trodnevnicu koja će započeti u ponedjeljak 7. veljače uoči njegovog blagdana. Vode je ujutro u 7:30 svećenici koji su veliki štovatelji kardinala Stepinca:  vlč. Tomislav Šagud, Željko Nestić i Krunoslav Kolar, a na sam blagdan misu predvodi vlč. Danijel Hačko. Stepinčevo je za nas veliki dan, na nivou naših najvećih blagdana u Karmelu”, poručuje s. Ilijana.

Kaže kako su mediji sestrama na duši i srcu. „Želimo vam puno blagoslova i Stepinčevog zagovora, pomoći i podrške, da vam bude svjetlo u medijskom životu”, poručila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja