Budi dio naše mreže

Razgovor s Bogom presudan je za plodan molitveni život. "Jednostavan razgovor. Bit ću svoj. Govorit ću s Bogom o svojoj mlakosti ili o grijesima. Govorit ću mu kao razmetni sin. Jednostavnošću djeteta služit ću se samo riječima koje izražavaju ono što zapravo jesam", piše francuski redovnik Dom Jean-Baptiste Chautard.

/ vž

Ne trebaju nam visoko zvučne riječi ili komplicirane molitve

Molitva se često koristi kao sredstvo za iskazivanje naših molbi, dok istodobno Boga doživljavamo kao blaženi automat koji ispunjava želje umjesto kao osobu koju treba voljeti, piše Aleteia. Međutim, za naš odnos s Bogom i iskren razgovor s njim najvažnija je molitva.

Francuski redovnik trapist Dom Jean-Baptiste Chautard iznosi nekoliko korisnih savjeta u svom duhovnom klasiku “Duša apostolata” u kojem pojašnjava kako ostvariti umnu molitvu. Umna molitva nije ponavljanje riječi, određenih konkretnih riječi, ona je razgovor. U umnoj molitvi prestajete biti osoba koja govori anonimno, govorite direktno s Bogom. I sigurni ste da vas Bog sluša. Sigurni ste da vas voli, da vam želi dati, ne samo vječnu, nego i zemaljsku sreću.

Umna molitva – razgovor s ljubavlju

“Umna molitva”, kaže sv. Terezija Avilska, “nije ništa drugo nego prijateljski razgovor u kojem duša iskreno i otvoreno razgovara s Onim za koga znamo da nas voli.“ Razgovor s ljubavlju. Ključna slika koju treba imati: razgovor s voljenim Ocem i viđenje Boga onakvim kakav On uistinu jest – Onaj koji neprestano želi razgovarati s nama. Chautard je vjerovao da je razgovor s Bogom presudan za plodan molitveni život: “Jednostavan razgovor. Bit ću svoj. Govorit ću s Bogom o svojoj mlakosti ili grijesima. Govorit ću mu kao razmetni sin. Jednostavnošću djeteta služit ću se samo riječima koje izražavaju ono što zapravo jesam.”

Ključ poticanja ove vrste molitve je dječja jednostavnost i iskreno obraćanje Bogu

Ne trebaju nam uzvišene riječi ili komplicirane molitve. Sve što trebamo je otkriti Bogu svoje srce i sve brige koje trenutno nosimo. Ako to možemo učiniti, odnositi se na molitvu kao na razgovor, naša će duša stalno dozrijevati plodovima jer će joj Bog podariti mir. Možda nećemo uvijek moći razaznati Božji odgovor, ali čak i iskreni razgovor s Bogom približit će naše srce Srcu Isusovu. Ovakav razgovor uzdignut će dušu našu na razinu Kristove svetosti kako bi je On mogao oblikovati prema samom sebi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja