Budi dio naše mreže

"Mnogi danas ne vjeruju da Nazaret postoji jer ne žele osjetiti duhovnost Nazareta, a ona se očituje u poniznosti, malenosti i neznatnosti. Zamisli, dragi vjerniče, da je taj isti, beznačajni Nazaret u sebi nekoć krio Isusa, Mariju i Josipa!" piše fra Goran Azinović.

/ dt

Nazaret će zauvijek ostati mjesto vezano uz Svetu Obitelj i njihov skromni život. Iako je to za neke prezreno mjesto, ono ipak postoji. Mnogi danas ne vjeruju da Nazaret postoji jer ne žele osjetiti duhovnost Nazareta, a ona se očituje u poniznosti, malenosti i neznatnosti. Zamisli, dragi vjerniče, da je taj isti, beznačajni Nazaret u sebi nekoć krio Isusa, Mariju i Josipa! Koje bogatstvo, koja milost! Mogu li kršćani danas obnoviti ovaj svijet po uzoru na nekadašnji Nazaret? Možeš li zahvaljujući svojoj skromnosti živjeti sveto u svakodnevnom životu, u svojoj obitelji, na radnom mjestu ili na igralištu? Možeš li ti, oče, po uzoru na svetog Josipa biti skromni tesar koji živi od svojih ruku, a da si u svemu istovremeno podložan Božjoj, a ne svojoj volji? Mogu li očevi i majke biti samozatajne osobe i živjeti daleko od buke i slave ovoga mračnog svijeta? Mogu li roditelji ponizno živjeti vrjednote Nazareta, bez ludih ambicija i želje za uspješnom i razvikanom karijerom koje moderno društvo priziva? Možemo li svi iznova pronaći novi Nazaret u kojem će radosno odrastati maleni Isus?

Mogu li kršćani danas obnoviti ovaj svijet po uzoru na nekadašnji Nazaret?

U svojoj posljednjoj, posthumno objavljenoj knjizi Što je kršćanstvo? Gotovo duhovna oporuka, papa Benedikt XVI. donosi primjer najpoznatijeg egzegeta toga vremena Pierrea Benoita. Taj je glasoviti egzeget nakon mnogo godina učenja i studiranja konačno došao do zaključka da Nazaret nikad u suštini nije ni postojao. Netom prije nego što je te bombastične podatke htio obznaniti javnosti, u medijima izlazi čudna vijest – arheolozi su iskopali ostatke drevnog Nazareta! Gle čuda! Kad su skoro svi već odustali od Nazareta, kad su pojedinci bili sigurni da taj grad ne postoji, Nazaret se opet ukazao! Isplivao je ponovno na površinu kao jedan veliki znamen i zasjao poput sunca. Taj je grad mnogima predstavljao svojevrsnu poteškoću, jer nije nosio veliko obećanje da će iz njega izaći Mesija. Za mnoge bi čak bolje i bilo da Nazaret nije ni postojao jer im ionako samo smeta… Ali dobri Bog i dalje računa s Nazaretom i u tvom životu, jer će se njegov maleni Sin ponajprije pojaviti u skrovitosti tvoga srca, a ne u tvojoj slavi i buci. Nazaret stoga i meni i tebi može iznova poslužiti kao istinski putokaz do malenog Isusa.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 20 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja