Budi dio naše mreže

U trenutku kad slušamo dramatične vijesti iz Italije o epidemiji koronavirusa koja je paralizirala sav društveni, gospodarski, politički, pa i vjerski život, dirljivima se čine prizori svećenika koji blagoslivljaju narod iz crkava, iz zraka, s krovova, na ulicama ohrabrujući ih da ove trenutke kušnje žive snagom nepokolebljive vjere. Presveti Sakrament, Božja Riječ, blagoslov i molitva odnose strah i nude utjehu, ali i jedinstvenu priliku da se opredijelimo za Gospodina, osobito ako su nas životni putevi i izbori udaljili od Njega.

/ Tihana Semijalac

Iako je u cijeloj Italiji od prije nekoliko dana vjernicima onemogućen odlazak na misna slavlja te ih mogu pratiti putem različitih medija, neki svećenici, poštujući sve odredbe Vlade i Talijanske biskupske konferencije, nastoje vjernicima pružiti utjehu i snagu izlazeći na ulice s Presvetim, utječući se za zagovor nebeskoj Majci i blagoslivljajući narod.

Tako se društvenim mrežama raširio video uradak snimljen u župi sv. Agate u mjestu Villabate u pokrajini Palermo na Siciliji na kojem je prikazano kako župnik don Leonardo Ricotta u pratnji izlazi iz crkve s Presvetim Oltarskim Sakramentom blagoslivljajući prolaznike na ulicama, ljude na pragu svojih domova, vozače koji izlaze iz vozila klanjajući se Gospodinu u Presvetom, trgovce ispred trgovina, dotičući i one koji Ga ne poznaju i ne osjećaju Njegovu blizinu. Emanuel, ‘Bog s nama’, ime je našeg Gospodina, što se živo osjeća u ovakvim prilikama u kojima nam je Njegova blizina neizmjerno potrebna.

Još jedan ganutljiv prizor snimljen je u Milanu na krovu Duoma, impresivne katedrale posvećene Uznesenju Marijinu, gdje je milanski nadbiskup mons. Mario Delpini uputio molitvu Blaženoj Djevici Mariji, utječući joj se za zagovor na više jezika. Nadbiskup je pritom pozvao i cijelu biskupiju da ponovi ovaj zaziv u svim marijanskim svetištima. Madonnina, kako je nazivaju, zaštitnica je i simbol grada Milana.

“O moja lijepa Madunina koja vladaš Milanom, moli za nas grešnike, sada i u času smrti naše! Amen. Tješi svojom blizinom one koji najviše pate u našim bolnicama i u našim domovima! Zamoli za sve nas dar Duha Tješitelja koji je tebe utješio! Brani u teškoćama svoju dječicu zauzetu u mukotrpnoj predanosti pri njegovanju bolesnih, daj im snage, strpljenja, dobrote, zdravlja i mira! Poduči nas da budemo sposobni ljubiti u trenucima trpljenja, podsjeti nas na ohrabrujuće riječi! U trenucima samoće nadahni nas znakovima pažnje za one koji su žalosni….

U ove dane, kad su sve proslave obustavljene, nadbiskup je poručio vjernicima da njeguju osobnu molitvu obnavljajući odnos s Bogom, unatoč nemogućnosti pričešćivanja. Ovim trenutkom zagovorne molitve mons. Delpini je ukazao na način na koji treba održavati duhovni život. Nadbiskup je posebno pozvao svećenike, rektore marijanskih svetišta biskupije i sve vjernike da pojedinačno upute Gospi sličnu molitvu. 

„Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim?” (Ps 27,1)

U kratkom intervjuu za ChiesadiMilano na terrazzi milanskog Duoma nadbiskup je između ostaloga istaknuo: „Ovdje s uzvisine, što nije moguće vidjeti izbliza, uočava se tolika tuga, tolika ožalošćenost i strah, ali iščitava se i povijest. Možda nas povijest nešto i nauči o pouzdanju. To bih želio naglasiti! Učimo se s uzvisine gledati grad, ali i promatrati vlastiti život u ovim danima tišine, svakodnevicu u ovom izvanrednom trenutku! Možda tako naučimo živjeti bolje, živjeti vjernije, u većoj zahvalnosti za ono što imamo, što smo sposobni napraviti, za potencijale koje posjedujemo, kako bi i dalje bilo dragocjeno živjeti u Milanu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja