Budi dio naše mreže

HALO, VELEČASNI? Što će biti s pričestima, krizmama, krštenjima i vjenčanjima u "novom normalnom"?

Što će biti s pričestima, krizmama, krštenjima i vjenčanjima s obzirom na nove odredbe koje su stupile na snagu? Na ovo pitanje odgovor je dao 15. svibnja u HKR-ovoj emisiji "Halo, velečasni?" mons. Zlatko Koren, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu.

/ bg

Sakrament krštenja slavi se pojedinačno osim ako je više djece iz iste obitelji. Slavi se u obazrivosti smjernica i propisa. Mogućnost za slavljenje sakramenta krštenja je otvorena poštujući sve ono što mjere stavljaju pred nas. Točne su upute kako će se odvijati taj obred. Križić na čelu roditelja činit će samo roditelji. Jednako tako obred efeta neće se činiti doticanjem nego samo izgovaranjem riječi.

Što se tiče sakramenta prvih svetih pričesti tu smo na prvome mjestu pozvani vjerničkim svjedočanstvom i mogućnošću različitih kateheza putem različitih medijskih izvora djecu dobro pripremiti za slavlje prve svete pričesti, a prije toga za slavlje sakramenta ispovijedi. Župnici će u zajedništvu s pastoralnim vijećem biti oni koji će održati roditeljski sastanak i izvidjeti koje su mogućnosti ili nemogućnosti u određenoj župnoj zajednici.

Slavlje sakramenta svete potvrde u različitim biskupijama i metropolijama za naše mlade vjernike koji postaju kršćanski zreliji i postaju punopravni članovi Crkve i završavaju inicijacijski hod to slavlje će se odvijati prema naputcima biskupa. U Splitskoj metropoliji slavit će se sljedeće godine, u Požeškoj biskupiji u lipnju, u drugim krajevima i biskupijama još se traga za rješenjem, a Zagrebačka nadbiskupija će to riješiti u jesenskim danima, od sredine rujna do svetkovine Svih Svetih. Ovdje je važno istaknuti dobru pripremu, svjedočanstvo obitelji, jamstvo krizmenoga kuma ili kume koji pred crkvom svjedoče da je ta mlada osoba ona koja tim činom prihvaća svoje krštenje ili potvrđuje ono što su roditelji i kumovi za njega izjavili, ispovijedali i obećali kod njegova krštenja.

Vjenčanja su se i dosad slavila uz ograničen broj. Sad su nam šire mogućnosti. Crkve nam omogućuju da imamo ograničenu blizinu, što poslije nije jednostavno provesti u svadbenom slavlju u nekom prostoru, neke dvorane.

Ključne riječi:
Halo velečasni! mons Koren

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja