Budi dio naše mreže

Je li u ovo vrijeme moguća ispovijed telefonom? Na ovo i druga pitanja odgovarao je u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?“ u petak, 18. prosinca župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu fra Roko Bedalov.

/ dt

Je li u ovo vrijeme moguća ispovijed telefonom?

Mnogi bi željeli da je moguće, međutim sakrament ispovijedi, sam čin, trenutak je susreta sa samim sobom i Bogom, trenutak kada pred Boga iznosimo i svoje uspjehe u borbi protiv grijeha, ali i svoje padove. I to je čin koji se uistinu mora dogoditi pred svećenikom i koji mora ići uživo. Nažalost, ne možemo se preko telefona ili preko društvenih mreža ili na neki drugi virtualan način ispovjedati. To je uistinu susret gdje onaj koji se ispovijeda, preko svećenika koji je tu u Božje ime, Bogu polaže te svoje patnje i traži od njega milost oproštenja, koju će u kajanju i molitvi odrješenja i zadobiti.

Ponekad vjernici pogrešno dožive duhovni razgovor preko telefona sa svećenikom. Duhovni razgovor se može učiniti i telefonski, ali sakramentalno odrješenje se ne može dobiti. U godini svetog Josipa koju je papa Franjo proglasio pružaju se mnoge prilike za oproste, upravo u ovom vremenu u kojem mnogi ne mogu pristupiti sakramentu ispovijedi. I ovo su nova vremena za sve nas, nikada se Crkva na svjetskoj razini nije susretala s ovakvim izazovima. No, i za one koji ne mogu pristupiti sakramentu ispovijedi na redoviti način postoji mogućnost duhovne ispovijedi, čovjek se može u sebi skrušeno pokajati, izmoliti Kajanje i na taj način tražiti oprost od Boga, ali u prvoj mogućoj prilici, čim to bude moguće, otići i fizički na sakrament ispovijedi. Crkva želi i u ovim trenucima biti blizu onima koji pate i zbog nemogućnosti primanja sakramenata, pa i u navedenim oprostima u godini svetog Josipa.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja