Budi dio naše mreže

Kako moliti za pokojnog brata koji je preminuo sa samo tri mjeseca? Je li u redu moliti da umre osoba koja nam "smeta" u životu? Kako da prijatelje odvratim od pušenja marihuane i približim ih Isusu? Na ta i druga pitanja odgovarao je u petak, 11. lipnja u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" vlč. Roko Bedalov, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog sa Svetog Duha.

/ dz

1. Je li u redu moliti da umre neka osoba u životu koja nam smeta u životu?

Svatko od nas u životu ima nekoga tko mu nije toliko drag. Međutim, sve ono što nam Bog šalje na naše životne putove za nas predstavlja životno trpljenje. Nije u redu moliti da netko umre. To nije vjernički stav. Dapače, ako je to svo trpljenje koje nam Bog šalje na životnom putu, onda vjerujem da je naša slušateljica na dobrom putu da stekne raj, jer joj je on nadohvat ruke. Zna što je njezino životno trpljenje, a ne da joj Bog pošalje neko novo koje će opet biti izazov ispočetka. Po ljudsku govoreći, ponekad bismo željeli da se riješimo nekih životnih problema, situacija ili osoba, međutim kršćanska ljubav nas uči da prihvaćamo sve ljude, a osobito one za koje moramo odvojiti dio te ljubavi da nam ona postane ono što će se pretopiti u tu milost Božju koja će nas posvetiti tim Duhom. Primjer sv. Antuna je takav da se želio dokazati Bogu, a ne ljudima. Želio je da šute riječi, a govore djela. Na nama je da djelima svog života ostvarujemo ono što riječima govorimo.

2. Kako moliti za pokojnoga brata koji je umro kao beba od tri mjeseca. Treba li se moliti za njega ili se može moliti njemu obzirom na to da je bio kršten?

Crkva jednom godišnje o svetkovine Svih svetih slavi proslavljenu Crkvu, one koji su otišli s ovoga svijeta. Međutim, imamo i Dušni dan kada molimo za sve umrle. Zašto je tome tako? Pa zato jer je to ljudska potreba. Mi u ovom svijetu nismo sami. Naši roditelji, djedovi, bake dio su našega života i kroz njih smo upoznali ovaj svijet. Braća i sestre koji su u djetinjoj dobi došli pred Boga. To je nešto što nas pogađa jer su dio našega života. Isto tako, molimo za nerođenu djecu. To su situacije kada čovjeka boli i ne može to zaboraviti lako. Događa se drama u čovjeku. Sve je povezano. Upravo iz te povezanosti molimo za sve članove naše obitelji. Nikada nije dovoljno zagovornika pred Bogom. Na takav se način i utječemo njima, da nas zagovaraju pred licem Božjim. Sve što nam dolazi od Boga za nas je itekako korisno i potrebno, pa tako i njihov zagovor.

3. Prijatelji mi puše marihuanu. Ja to ne podržavam. Kako da ih od toga odvratim i približim Isusu?

Bilo da se radi o lakim ili teškim drogama, crkveni je stav tu jasan. Bez obzira što se marihuana ubraja među lake droge, ona ostavlja posljedice u životu čovjeka. Nešto što koristi za umjetnu stimulaciju čovjeka koji bi trebao na realan način živjeti život je grijeh. Kako ljude oduševiti za ono što mora biti govor vjere? Na prvom mjestu to je vlastito svjedočanstvo i djelima svojeg života možemo svjedočiti vjeru u Isusa Krista, jer naše riječi često ne dopiru do onih do kojima bismo to htjeli. Važno je da svojim primjerom pokažemo, a Bog će se pobrinuti da to uđe u njihove duše i uđe u njihove savjesti koje će ih opomenuti i vratiti na pravi put.

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja