Budi dio naše mreže

Koja otajstva krunice moliti u korizmenom vremenu i je li opravdano misu pratiti putem televizijskoga prijenosa ako možemo doći u crkvu, neka su od pitanja na koja je u emisiji „Halo, velečasni” odgovarao vlč. Ljubo Vuković, župnik župe sv. Nikole Tavelića iz Zagreba.

/ mb

Koja otajstva krunice moliti u korizmenom vremenu?

Uvijek sam u dilemi koja otajstva krunice u korizmi moliti nedjeljom – slavna otajstva ili žalosna, pitala je slušateljica Hrvatskog katoličkog radija.

„U svakom slučaju nećete pogriješiti ako bilo koju krunicu izmolite. Postoje vremena u kojima Crkva nešto preporučuje, ako smo u korizmi bilo bi dobro razmatrati žalosna otajstva sve do Velike subote. U Vazmenom vremenu se preporučuje moliti slavna otajstva i otajstva svjetla. U božićno vrijeme koje traje od Badnjaka pa do Svijećnice molimo radosna otajstva. U svakom slučaju molitvom krunice ne možete pogriješiti, ali neka ono što molite bude sabrano i s razmatranjem otajstava, a ne samo nabrajanje”, kazao je vlč. Vuković.

Spomenimo i to da se nedjelja tijekom korizme ne ubraja u pokorničke dane, tako da na Hrvatskom katoličkom radiju, slijedeći upute liturgijskog pastorala, tijekom korizme molimo žalosna otajstva krunice, a nedjeljom slavna otajstva jer se svake nedjelje prisjećamo Gospodinova uskrsnuća. Isto tako potrebno je spomenuti kako pobožnost križnog puta ne pripada nedjelji, nego drugim danima u tjednu, osobito petku. Tom pobožnošću zasjenjujemo svjetlo uskrsnuća kojim je obasjana svaka nedjelja u godini. No, u praksi se zbog praktičnih razloga u nekim župama križni put moli nedjeljom, iako to nije liturgijski opravdano.

Je li grijeh misu pratiti preko televizijskog prijenosa, ako možemo doći u crkvu?

Trebam li ovo ispovjediti? Naime, kad gledam Svetu misu na televiziji nemam ni mira ni koncentracije kao u crkvi. Vidim na ekranu da se u crkvi dižu, a ja kod kuće ostajem sjediti ili mi netko uđe u sobu i prekine pažnju ili me nešto upita. Tako ne znam jesam li u grijehu. Molim vas, odgovorite mi što mi je činiti da znam za ubuduće, pitala je slušateljica HKR-a.

„Ako je osoba bolesna i ne može otići u crkvu to je u redu i nije u grijehu, ali ako osoba može doći u crkvu i sudjelovati u misi, a nije to učinila onda se treba ispovjediti što nije bila u crkvi na nedjeljnoj Misi. Misa preko televizije nje misa, ona je alternativa za one koji ne mogu zbog bolesti doći u crkvu, da ipak čuju Božju riječ”. Misa je gozba, rekao je vlč. Vuković te dao primjer da zamislite da na svadbi svojega sina sudjeluje preko ekrana, virtualno, preko Skypa… Jeste li vi na svadbi, niste. Vi promatrate nečiju svadbu, vi niste dio toga, istaknuo je. „Ako ste mobilni vi morate ispovjediti to da u nedjelju niste bili na misi. To je dobra alternativa za starije i bolesne ljude, ali ne i za ostale. Treba zahvaliti Bogu što smo zdravi i možemo otići u crkvu na Misu, jer možda će doći vrijeme kada to nećemo moći”, kazao je vlč. Vuković.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja