Budi dio naše mreže

Gospa na litici - Madonna della Corona

Marijansko svetište u Italiji, Madonna della Corona, nalazi se na strmom brdu blizu Verone gdje je crkva izgrađena u stijeni na dramatičnoj litici iznad jezera Garda zbog čega odaje dojam kao da lebdi u zraku.

/ at

Odvede li Vas put ikada u Veronu, osim posjete poznatog balkona iz Romea i Julije, možete posjetiti jednu od najneobičnijih crkava Europe koja se nalazi samo nekoliko kilometara sjeverno od Verone.

Portal Aleteia piše o toj predivnoj crkvi i marijanskom svetištu Madonna della Corona, u prijevodu Gospa od krune, koje zbog specifičnosti izgradnje izgleda kao da lebdi.

Marijansko svetište Madonna della Corona / Foto: Flickr Holger Wirth

 

Podrijetlo ove crkve seže u 14. stoljeće kada su prirodne špiljske formacije počele privlačiti svete ljude da tamo provedu razdoblja razmišljanja i molitve. Najranija građevina sadašnje crkve je sagrađena 1530. godine i do nje se moglo doći samo malim prolazom niz liticu, a dugo su se prema crkvi usudili kročiti samo vjernici.

Sve više hodočasnika počelo je dolaziti u ovaj zabačeni kutak sjeverne Italije kako bi posjetilo crkvu, stoga su mještani odlučili izgraditi veću strukturu smještenu iznad prve crkve koja je bila ugrađena u prezbiterij nove crkve.

Crkva je ostala netaknuta tijekom dva svjetska rata  u 20. stoljeću, ali je pretrpila dosta štete zbog istrošenosti te je lokalni biskup Giuseppe Carraro zamolio Guida Tisatoa da 1974. godine obnovi crkvu.

Tosato je odlučio srušiti postojeću konstrukciju kako bi sagradio novu koja će se temeljiti na čvršćim temeljima. Biskup Carraro novu je crkvu posvetio 1978., a u popis “manjih bazilika” Italije ušla je 1982.

Ono što se može smatrati vrhuncem 500-godišnje povijesti te crkve dogodilo se 1988. kada je papa Ivan Pavao II posjetio baziliku i vodio vjernike u kolektivnom molitvenom bogoslužju Gospi od krune.

Madonna della Corona / Foto: Wikimedia Commons Luca Lorenzi

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja