Budi dio naše mreže

"Jer Gospodin nam uvijek daje ono što nam treba, a ne ono što želimo. Gospodin nas uvijek nalazi tamo gdje zapravo jesmo, a ne tamo gdje bismo htjeli biti. I što je još važnije: ne ostavlja nas tamo nego nas vodi za sobom", poručuje fra Dragan Bolčić.

/ im

Fra Dragan Bolčić, franjevac Hercegovačke franjevačke provincije koji je trenutno na službi u Chicagu, piše o bolnom susretu sa zbiljom za portal Dijaspora.hr

Najljepši trenuci moga života su oni u kojima susretnem istinu koja je protiv mene. Istinu koja mi ne ide u prilog, ali je potrebna za moj život. To je stvarni trenutak goloće, neumoljivi susret sa zbiljom, susret u kojemu se tako lako skinu ljušture prerušavanja.

Mogu uložiti puno truda i napora kako bih se prerušio i drugima postao prepoznatljiv. I što bih to više činio, to bih postajao manje svoj. Od silnoga prerušavanja i sebi postanem neprepoznatljiv. Zato mi je potreban susret s onim koji me poznaje. Potreban mi je Duh koji će me nagnati u pustinju i izložiti istini o meni (usp. Mk 1, 12).

Pustinja ne poznaje skrovitost. Iz nje ne mogu pobjeći. U njoj se susrećem s vlastitim krajnostima.

U pustinji se ne mogu sakriti. Pustinja ne poznaje skrovitost. Iz nje ne mogu pobjeći. U njoj se susrećem s vlastitim krajnostima. Tek u povučenosti mogu primijetiti zvijeri koje razdiru moje biće. Zvijeri koje utječu na mene i moje ponašanje. Kad uđemo u tišinu, redovito u mislima navre ono čega se bojimo, ono čega se sramimo, ono od čega bježimo. Sve naše navezanosti, nepraštanja, dvoznačnosti, dvoličnosti, ovisnosti pojave se pred nama.

Koliko samo straha da naše stvarno ja ne iziđe pred ljude!

Tišina razotkrije svako traženje pozornosti, demaskira suptilna nagnuća za afirmacijom, strahove od neprikladnosti. Koliko samo dotjerivanja vlastitoga ega! Koliko sam šminkanja nemoći i slabosti! Koliko samo straha da naše stvarno ja ne iziđe pred ljude!

Nema skrovitosti. Samo bolan susret sa zbiljom. Bolan ulazak u jasnoću i istinu o sebi. Ali to je tako potrebno! Jer Gospodin nam uvijek daje ono što nam treba, a ne ono što želimo. Gospodin nas uvijek nalazi tamo gdje zapravo jesmo, a ne tamo gdje bismo htjeli biti. I što je još važnije: ne ostavlja nas tamo nego nas vodi za sobom.

S njim učimo biti slobodni. Učimo poštivati vlastitu postupnost i granice. On ne traži prije svega da ga shvatimo i razumijemo. Pred njim možemo biti nesputani. Ne trebamo ostaviti dobar dojam. Ne trebamo ga zadiviti. I to je ono što mene uistinu zadivljuje kod njega.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja