Budi dio naše mreže

Blagdan Preobraženja Gospodnjega, 1944. godina, 'crna krakovska nedjelja' kako su je poslije nazvali Poljaci. U tijeku su racije. Dvojica preplašenih mladića u podrumskom stanu očekuju uhićenje i odvođenje u logor...

/ hk

Domagoja Pejića, dugogodišnjeg djelatnika Hrvatskog katoličkog radija, mnogi pamte po hodočašću 2004. kada se uputio pješice iz Zagreba u Rim, u sklopu projekta “1000 kilometara za Papu”, s nakanom da papi Ivanu Pavlu II. čestita 84. rođendan i zahvali mu u ime svih Hrvata katolika za sve što je učinio za hrvatski narod.

Pejić je nedavno pokrenuo blog s namjerom da se očuva zahvalno sjećanje na svetog papu Ivana Pavla II. Tekst o blagdanu Preobraženja Gospodnjega 1944. prenosimo u cijelosti!

“Zašto ne ja!?”

Svanula je nedjelja, 6. kolovoza 1944., blagdan Preobraženja Gospodnjeg, ‘Crna nedjelja’, kako su je poslije prozvali Poljaci. U strahu od ustanka u Krakowu, nacisti pokreću veliku akciju hapšenja. Provaljuju u stanove, ulaze u dvorišta i kuće. Toga je dana uhićeno nekoliko tisuća krakovskih muškaraca.

Zvuk vojničkih čizama i glasova odzvanjao je i u jednoj kući uz rijeku Wislu, u naselju Debniki, u Tynieckoj ulici na broju 10. U podrumskom stanu nalazili su se mladi Karol Wojtyła, radnik u tvornici sode i tajni student teologije te Mieczyslaw Kotlarczyk, Karolov prijatelj iz Wadowica i suosnivač Rapsodijskog kazališta.

Vani, u grmlju, čučala je Myeczyslawowa supruga, koja je spomenutu dvojicu nešto ranije preklinjala da se sakriju negdje u prostranom dvorištu. Dvojica prijatelja prestrašeni su čekali da se progonitelji spuste niz stepenice i provale u taj mali i vlažni podrumski stan.

Mladom Karolu rečeno je da obuče svećeničku reverendu…

No, začudo, nakon što su vojnici pretražili prostorije u prizemlju u podrum nisu ulazili. Napustili su dvorište. Kad je gospođa Kotlarczyk ušla u stan zatekla je Karola kako moli na koljenima. Njen suprug je blijed i nepomičan sjedio za stolom.

Bio je to pretposljednji dan koji je mladi Karol proveo u stanu u kojeg je doselio s ocem još krajem ljeta 1938., nakon mature u Wadowicama i upisa polonistike na Jagelonskom sveučilištu.

Naime, saznavši za raciju nadbiskup Adam Stefan Sapieha odmah je poslao jednog svećenika da potraži Karola i prenese mu poruku da hitno dođe u nadbiskupski dvor. Kada je mladi Wojtyła, pored brojnih vojnih patrola, uspio doći do dvora rečeno mu je da obuče svećeničku reverendu.

Toliko mojih vršnjaka je nestajalo, a zašto ne ja?

U slučaju da Gestapo zaustavi mladića nadbiskup Sapieha je bio spreman potvrditi da je to – njegov tajnik. Naime, tijekom Drugog svjetskog rata samo je u logor Dachau odvedeno tri tisuće svećenika.

“Svakoga sam dana mogao biti odveden u logor; iz kuće, kamenoloma ili tvornice, pokupljen s ulice. Često sam se pitao; toliko mojih vršnjaka je nestajalo, a zašto ne ja!?”, kazao je Ivan Pavao II. u lipnju 1987., prilikom trećeg posjeta Poljskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja