Budi dio naše mreže

Kardinal Vinko Puljić je u Goraždu pozvao na obnovu hrabrosti vjere u vremenu kada se puno toga svodi na tjelesno uživanje, a najavljen je i početak izgradnje crkve posvećen Drinskim mučenicama.

/ ps/IKA

”Biti hrabar znači imati pouzdanje u Boga”, rekao je kardinal Vinko Puljić prilikom svoje propovijedi u kapeli župnog centra sv. Dominika u Goraždu povodom spomendana blaženih Drinskih mučenica. Rekao je kako su one primjer vjernosti do samoga kraja te su ostale svijetli primjer, dok se njihovih ubojica nitko ne sjeća.

”Marijin dom”, bio je poznat po dobrim djelima prema svima te je bio i nazvan ”gostinjcem siromaha”

Početkom Drugog svjetskog rata, 1941., u samostanu ”Marijin dom”, na Palama pored Sarajeva, boravile su Hrvatica s. Jula Ivanišević (48 godina), Austrijanka s. Berchmana Leidenix (76), Slovenke s. Krizina Bojanc (56) i s. Antonija Fabijan (34) i Hrvatica mađarskog podrijetla s. Bernadeta Banja (29). ”Marijin dom”, bio je poznat po dobrim djelima prema svima te je bio i nazvan ”gostinjcem siromaha”, a većina stanovnika bili su pravoslavci.

Kardinal Puljić se u propovijedi prisjetio i tragičnih događaja zbog kojih su ove Kćeri Božje ljubavi stradale. Nakon što su u prosincu 1941. četnici upali i spalili samostan, odveli su pet sestara prema Goraždu na četverodnevni put po hladnoći i snijegu. S. Berchmana je zbog iznemoglosti ostavljena u Sjetlini, dok su ostale sestre smještene na drugi kat vojarne u Goraždu, danas osnovna škola ”Husein ef. Đozo”, gdje su 15. prosinca skočile kroz prozor kako bi sačuvale zavjet čistoće pred četnicima, nakon čega su ubijene i bačene u rijeku Drinu. Tih je dana u Drinu bačeno oko 8000 ljudi.

Euharistijsko slavlje povodom spomendana bl. Drinskih mučenica/Foto: IKA

Danas je potrebno biti jak i hrabar u vjeri, pogotovo kada je tjelesni užitak često postavljen u prvi plan.

”One nas uče da budemo spremni umrijeti, a Bogu vjerni ostati”, naglasio je kardinal, podsjećajući na riječi proroka Izaije iz prvog misnog čitanja: ”Recite preplašenim srcima: Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, odmazda dolazi, Božja naplata, on sam hita da nas spasi!”. Istaknuo je kako te riječi nas hrabre u vremenu kada svi osjećamo strah, kukanje i neizvjesnost. Danas je potrebno biti jak i hrabar u vjeri, pogotovo kada je tjelesni užitak često postavljen u prvi plan.

Kardinal je uz mons. Ratka Perića, mons. Tome Vukšića, izaslanika goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića i paroha Mihajla Andrića posjetio drugu stranu rijeke Drine te su izmolili molitvu za proglašenje Drinskih mučenica svetima.

Pohodili su i učionicu osnovne škole „Husein ef Đozo“, na drugom katu zgrade odakle su Drinske mučenice iskočile kroz prozor. Zgradu je izgradila Austro-Ugarska 1886. za potrebe svoje vojske pa je i u Drugom svjetskom ratu korištena kao vojarna, a nakon rata kao Dom zdravlja i od 1973. kao osnovna škola.

Gradonačelnik Muhamed Ramović najavio je i da je predviđena izgradnja crkve posvećena časnim sestrama, 150 metara od osnovne škole te da bi se građevinske dozvole trebale dobiti početkom ožujka.

Molitva za proglašenje Drinskih mučenica svetim/Foto: IKA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja