Budi dio naše mreže

Dopusti da one stvari u tebi koje nemaju mjesto u raju umru kako bi ti mogao živjeti za Krista

Otac Mike Schmitz u najnovijem videu "Činite male žrtve kako bi došlo do velike promjene" na kanalu "Ascension Presents" govori o važnosti pokore te da bismo kao vjernici trebali činiti male žrtve uvijek, ne samo u vremenu korizme, kako bismo bili što sličniji Kristu.

/ at

Pokora je nužna, navodi otac Mike, jer kako Isus kaže: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.” (Lk 9, 23).

Upravo to odricanje, poricanje sebe, nije odricanje od svega što želimo, ali jest odricanje od svega što nam stoji na putu da postanemo poput Isusa. “Ljudi ponekad misle da, kako bismo uspješno slijedili Krista, moramo reći ne svemu. Međutim, nije tako – ne moramo uvijek birati stvari koje nam se ne sviđaju, nije istina da time odajemo veću počast Bogu. Kada Isus kaže da se moramo odreći sebe, jedna od prvih stvari koje navodi jest da se odreknemo svojeg palog, slomljenog i potonulog ja. To kaže zato što u našoj naravi zapravo ponekad ima stvari koje su suprotne našoj naravi. Ima stvari u meni koje su suprotne od onoga što Bog želi za mene. Te stvari su u meni i moram ih se odreći, moram se odreći takvog sebe”, rekao je otac Mike.

Iako pomažemo jedni drugima s nošenjem bolnih tereta, Krist ne kaže svojim sljedbenicima da uzimaju tuđi križ, nego vlastiti. “Isus kaže: Uzmi svoj križ danomice. To znači da će u našem životu biti pokore, da ćemo se morati poniziti, gotovo usmrtiti naš ego, usmrtiti naš ja kako bismo živjeli za Isusa. Pokora, poniznost i te male smrti ega stoga su nužne”, navodi otac Mike, kako se ne bi ispriječile između nas i raja.

Ponekad se grčevito držimo za stvari u nama koje nisu primjer onoga što bi Isus činio i koje nam ne pomažu da poput njega živimo. Zato se pokoravamo kako bi te stvari, koje su dio našeg ega, umrle i kako bismo se mi ponovno rodili za Isusa.

S obzirom da je pokora nužna i da nam je toliko potrebna postavlja se pitanje kako pravilno činiti pokoru. “Od velike je pomoći kada postoji unutarnja veza između tebe i tvoje pokore”, navodi otac Mike pojasnivši kako si čovjek mora priznati gdje griješi i posvetiti se tom problemu. “Ako sam sebičan kada se radi o mom vremenu to se ponekad manifestira tako što postanem pohlepan za vlastitim vremenom i želim raditi samo ono što sam ja za sebe naumio”, rekao je otac Mike te pojasnio da prepoznavši taj problem, konkretni možemo riješiti primjerice tako što ćemo biti dostupni nekome drugome tko je u potrebi za našom pomoći.

“Time ste učinili jedan mali napor, dali ste si truda učiniti suprotno od svoje sebičnosti i tako ste usmrtili jedan dio sebe, a svakim takvim postupkom vaša pohlepa ili kakav drugi grijeh sve više i više umire, a vi ste sve slobodniji”, naveo je otac Mike te dodao: “Vrlo je moćno imati snage reći: Ovo je nešto s čim se borim – evo načina na koji mogu to predati Gospodinu kako bi me on izliječio, kako bih bio oslobođen.”

Jer sve se zapravo svodi na odnose, podsjeća otac Mike. Pokora ne postoji zbog sebe same, naša žrtva nema smisao u sebi. Mi oduzimamo nešto od sebe ili uskraćujemo sebi zbog ljubavi prema drugome i zbog ljubavi prema Isusu, jer on je pokazao moć ljubavi prvi.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja