Budi dio naše mreže

Papa Franjo objavio je u subotu odobrenje za proglašenje svetim biskupa Giovannija Battiste Scalabrinija, uz oprost od drugoga čuda. U objavljenim dekretima najavljena i beatifikacija španjolske laikinje te sedmero novih časnih Slugu Božjih.

/ im

U slučaju blaženog Giovannija Battiste Scalabrinija (1839. – 1905.), biskupa Piacenze, osnivača Kongregacije misionara svetog Karla i jedan od pionira u proučavanju fenomena migracija u Crkvi, učinjena je iznimka, prenosi Vatican News. Naime, bit će proglašen svetim bez drugog priznatog drugoga čuda, što je redovno uvjet za formalnu kanonizaciju. Među svecima koji su kanonizirani bez drugog priznatog čuda je i sv. Ivan XXIII.

Odluka o proglašenju svetim Giovannija Battiste Scalabrinija donesena je na konzistoriju za kanonizaciju održanom 21. svibnja. Datum kanonizacije bl. Scalabrinija bit će objavljen na slijedećem konzistoriju, na kojem će se ujedno razmatrati kanonizacija bl. Artemide Zattija (dekret 9. travnja 2022.), talijanskog laika koji je s obitelji emigrirao u Argentinu krajem 19. stoljeća, brat salezijanac i misionar u Patagoniji.

Na istoj audijenciji u kojoj je Papa primio prefekta Kongregacije za kauze svetih, kardinala Marcella Semerara odobreni su dekreti o priznavanju čuda koje se pripisuje zagovoru španjolske laikinje Marije de la Concepción Barrecheguren y García i herojskih kreposti sedmero Božjih slugu, kojima se tako pridodaje naslov časnih slugu Božjih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja