Budi dio naše mreže

"Bijeda koja nas obavija, rane koje nosimo, slabost od koje smo građeni, odsutnost kreposti, nedostatak prodorne inteligencije – kažem da su sve to sredstva. Vjera bi se trebala graditi na svakom obliku siromaštva. Kad ne bi bilo toga siromaštva, trebalo bi ga stvoriti, na njega se osloniti i prodrijeti u Boga", poručuje bl. Marie-Eugène od Djeteta Isusa, karmelićanin duboke duhovnosti i poznati duhovnik svoga vremena.

/ hk

Što više napredujemo u svetosti, to se više susrećemo s vlastitom slabošću. Što smo bliži Božjem svjetlu, to više postajemo svjesni svojih nedostataka, nečistoće i tvrdoće našega srca, svojih rana i slabosti. Čovjek se ne može vlastitim snagama preobraziti, već mu je potrebna Božja milost koja može nadvladati sve slabosti.

U drugoj poslanici Korinćanima sv. Pavao poručuje: “Kad sam slab, onda sam jak” (12,10). Sv. Pavao je svjestan svoje slabosti i činom vjere potpuno se prepušta Kristu. Tada se više ne oslanja na svoje ljudske sposobnosti, nego samo na Kristovu milost.

Da naše slabosti nisu prepreke na našem putu prema svetosti, svjedoči i bl. Marie-Eugène od Djeteta Isusa:

“Često zapinjemo na lažnim preprekama, na preprekama koje su zapravo sredstva što nam se nude. Zapinjemo na svojim slabostima, svojemu siromaštvu, svojoj bijedi, svojem manjku inteligencije, svojem nedostatku svetosti kako je mi shvaćamo. Ali, ne! Sve su to sredstva za pročišćavanje naše vjere. Bijeda koja nas obavija, rane koje nosimo, slabost od koje smo građeni, odsutnost kreposti, nedostatak prodorne inteligencije – kažem da su sve to sredstva. Vjera bi se trebala graditi na svakom obliku siromaštva. Kad ne bi bilo toga siromaštva, trebalo bi ga stvoriti, na njega se osloniti i prodrijeti u Boga”. [1]

Bl. Marie-Eugène od Djeteta Isusa, rođen kao Henri Grialou 1894. u francuskom gradiću Le Gua, proglašen je blaženim 19. studenoga 2016. Ovaj svećenik iz Reda bosonogih karmelićana u sjemeništu se susreo s djelima sv. Male Terezije i oduševio ga je njezin mali put duhovnog djetinjstva. Bl. Marie-Eugène utemeljitelj je svjetovnog instituta “Gospe od života”, a prvi ogranak Instituta osnovao je 1954. na Filipinima, piše Catholic Exchange.

Bio je čovjek duboke duhovnosti i poznati duhovnik svoga vremena!

Kao karmelićanin, posebno je promicao karmelsku duhovnost i vjerovao je da je poziv na kontemplativni život i svetost upućen svakome čovjeku. Bl. Marie-Eugène od Djeteta Isusa bio je čovjek duboke duhovnosti i poznati duhovnik svoga vremena. Njegova promišljanja i danas žive kroz mudrost njegovih djela i njegovog svjetovnog instituta “Gospe od života”.

[1] Misao oca Marie-Eugène od Djeteta Isusa preuzeta je iz: Joël Guibert, Renaitre d’en haut, Editions de l’Emmanuel, 2008.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja