Budi dio naše mreže

Porečki i pulski biskup Ivan Štironja u petak je, 21. travnja 2023., u porečkoj katedrali krstio malenog Ivana Berišu peto dijete obitelji Mateja i Nine Beriša.

/ lm

Misu su sa biskupom suslavili župnik Mladen Pranjić i kancelar Sergije Jelenić.

Na početku mise biskup je pozdravio roditelje krštenika, kumove, poimenice njihovu djecu, sve nazočne, a posebno bake i djedove jer imaju važnu ulogu u svijetu i u obitelji. Naglasio je da imaju važnu zadaću u obitelji, ne da razmaze svoje unuke već da ih odgajaju u vjeri i svjedoče pred njima svjedočanstva kršćanskog života.

U homiliji biskup je iskazao da je radosno prihvatio poziv upućen odmah nakon nedavnog uvođenja u službu biskupa Porečke i Pulske biskupije da krsti peto dijete i da je za njega to dar, čast i milost. Zahvalio se roditeljima malog Ivana što nisu zaboravila da je njihovo dostojanstvo utemeljeno na dostojanstvu Boga Oca i da su suradnici Božji. Istaknuo je da će mali Ivan krštenjem „biti zaodjeven Isusom Kristom, plaštem milosti, plaštem koji će ga štititi od svakog zla ovoga svijeta.“

Usporedio je brigu roditelja da cijepljenjem zaštite zdravlje djeteta sa važnosti da se dijete krsti u vjeri roditelja jer krštenjem „dobiva zaštitu za svoju dušu“. Pozivajući se na evanđelje dana, iz Evanđelja po Ivanu, kada je Isus nahranio mnoštvo, pozvao je prisutne da poput Andrije surađuju s Isusom čineći ono što mogu i poput dječaka koji je dao pet kruhova i dvije ribice dajući ono što imaju jer Isus traži suradnike među ljudima. Kao što je Majka Tereza željela biti mala kapljica ohrabrenja i pomoći u svijetu, biskup je pozvao sve prisutne da li žele biti kapljica vjere, kapljica svjedočanstva kršćanskog života i kapljica ljubavi i nade i da će tako svi zajedno stvarati novi svijet.

Obraćajući se na kraju homilije Mateju i Nini poručio im je da su djeca njihovo najveće bogatstvo i da nastave biti otvoreni Božjoj Riječi i donositi nove plodove vjere.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja