Budi dio naše mreže

"Slušajući glas Učitelja u svome srcu, nije oklijevala prihvatiti žrtvu, ostaviti sve i poći ovim svijetom i konkretnim djelima ljubavi svjedočiti onu najuzvišeniju ljubav – ljubav Propetoga Krista", rekao je hvarski biskup Petar Palić u propovijedi na blagdan hrvatske blaženice Marije Propetog Isusa Petković.

/ hk/IKA

Blagdan hrvatske blaženice Marije Propetog Isusa Petković, utemeljiteljice Družbe Kćeri Milosrđa, proslavljen je u četvrtak, 9. srpnja u njezinom rodnom mjestu u Blatu na otoku Korčuli, gdje se nalazi i Svetište bl. Marije Propetog. Središnje svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i hvarski biskup Petar Palić.

Pozivajući se na pobudnicu pape Franje “Radujte se i kličite”, biskup je istaknuo da o svetosti ne smijemo razmišljati kao o nečem dalekom i nedostižnom, nego trebamo pogledati oko sebe i prepoznati one koji svoju svetost žive u svakodnevici.

“Slavimo danas blagdan bl. Marije Propetog Isusa. Želimo, učeći iz njezinog života i nasljedujući njezin primjer, u svom svakodnevnom životu, u ponavljanju gesta i onoga što činimo spoznati Kristovo Kraljevstvo koje se ostvaruje i rasti u spoznaji Boga. Pomoć na tom putu nam je i Božja Riječ koju smo čuli”, istaknuo je te se osvrnuo na odlomak prvog čitanja iz knjige Izreka o vrsnoj ženi.

Bl. Marija Propetog Isusa u svom je životu ostvarila ideal vrsne žene!

“Autor, predstavljajući portret savršene, vrsne žene, koja je bezuvjetno predana poslu, domu, obitelji, vidi model predanosti i mudrosti koji moraju karakterizirati ne samo zaručnicu, nego i svakoga vjernika koji se drži životnog projekta Mudrosti. Ovaj odlomak opisuje kvalitete žene, koja je sposobna biti središte kuće, koja brine o svojoj obitelji, koja konkretno ukazuje na Božji ‘strah’, odnosno u svakodnevnom životu obveza živi svoju vjeru”, pojasnio je te, između ostaloga, rekao da se žena u knjizi Izreka ne bavi samo obogaćivanjem svog doma, već i ljubavlju prema potrebitima.

Biskup Palić je istaknuo da je bl. Marija Propetog Isusa Petković u svom životu ostvarila ideal vrsne žene.

“Ne gledamo danas izvanjsku ljepotu Marije Propetog Isusa Petković. Pogled nam privlači ljepota njezinoga srca, njezine duše koja je živjela samo za Isusa i njegovo kraljevstvo. Iako je potjecala iz bogate obitelji, njezino srce je bilo zarobljeno ljubavlju prema siromasima, bolesnima, udovicama, zapuštenoj djeci i mladeži, umirućima koji su umirali bez posljednje utjehe”, rekao je.

Svjedočila je onu najuzvišeniju ljubav – ljubav Propetoga Krista!

“Slušajući glas Učitelja u svome srcu, nije oklijevala prihvatiti žrtvu, ostaviti sve i poći ovim svijetom i konkretnim djelima ljubavi svjedočiti onu najuzvišeniju ljubav – ljubav Propetoga Krista”, rekao je između ostaloga biskup Petar Palić.

Cijelu propovijed biskupa Palića možete pročitati na mrežnoj stranici Informativne katoličke agencije, a snimku misnog slavlja možete pogledati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja