Budi dio naše mreže

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 3. ožujka u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu misno slavlje tijekom kojeg je krstio Šimuna, sedmo dijete obitelji Nekich. Koncelebrirao je domaći župnik Branko Koretić koji je na početku pozdravio biskupa te čestitao obitelji.

/ mp/IKA

Na početku homilije biskup je podsjetio kako je ovo nedjelja solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini istaknuvši kako su tamo Hrvati u teškoj situaciji i zato je svaka gesta, pa i ona simbolična, dobrodošla. Biskup je potaknuo okupljenu župnu zajednicu da daruju za Hrvate u BiH kojima je potrebna ne samo duhovna već i materijalna pomoć, a koja je u konačnici i znak naše blizine s njima. 

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige izlaska koje govori o Deset Božjih zapovijedi rekao je – tumačeći smisao Božjih zabrana – kako je Bog već prvim ljudima u raju dao da se služe svime što imaju, ali radi njihova dobra im je dao i jednu zabranu. „Bog je od početka štitio ljude i ako je govorio da se nešto ne smije to nije bilo da bi nešto zabranio ili ljudima oduzeo, već da bi čovjeka zaštitio i sačuvao od pogibelji ovoga svijeta. Tako je bilo i nakon što su Židovi bili oslobođeni iz Egipatskog ropstva. Tamo su bili 400 godina te nakon što su došli u Sinajsku pustinju u toj svojoj slobodi nisu se više znali ponašati. Trebalo je pomoći tom narodu i zato Bog daje Mojsiju Deset Božjih zapovijedi da se ljudi odgoje da slobodno žive. To su jednostavno rečeno opća načela, ne samo za tadašnje Židove nego za sve ljude, koja nam pomažu da ostanemo normalni i u skladu s naravi koju nam je Bog dao. To su norme i granice preko kojih se ne smije prijeći da ne prestanemo biti ljudi. Ako ubiješ, činiš preljub, lažeš i kradeš ti nisi čovjek i svoju si ljudskost porekao, stavio u pitanje. Bog želi da čovjek bude sretan i s tim riječima on čovjeku pomaže da budem onakav kakvog ga on želi“, poručio je biskup. 

U nastavku biskup je izrazio zadovoljstvo i radost jer se danas u zajednicu vjernika prima dijete iz brojne obitelji. „Čestitam roditeljima malenog Šimuna na hrabrosti. Postala je prava iznimka, da jedna obitelj ima više – osobito sedmero – djece. Zato znam reći kada krstim na nedjeljnim misama s narodom, dijete iz brojne obitelji, da zapravo nemam što propovijedati. Ova vam obitelj daje najbolju propovijed. Oni poručuju da je moguće živjeti s više djece, da su ona radost i da treba primati djecu otvorena srca. Obitelj koja se zatvara pred djecom zatvara se pred budućnošću. To se može reći i za narod te je baš zato naš narod u teškim demografskim neprilikama i praktički izumiremo.  Zbog toga što nemamo djece zatvaraju se škole, sve manje ima radne snage… Pitam se, tko će se sutra brinuti za ekonomiju i zemaljske stvari, a kamoli za one duhovne i nebeske. Kome ćemo predati svoju vjeru koju smo baštinili od predaka i na koju smo ponosni govoreći da je ona naša baština više od 13 stoljeća u našem narodu. To je važno pitanje i zato ako gledamo samo usko kao da se to nas kao pojedinaca ništa ne tiče, onda smo pred velikim problemima“, upozorio je biskup dodavši kako je potrebno više moliti za hrabrost roditelja da prihvaćaju djecu, ali isto tako da je potrebno da svi kao zajednica pomognemo u podizanju te djece i duhovno i materijalno. 

Na kraju misnog slavlja, biskup i župnik su još jednom čestitali roditeljima, uručivši im prigodne darove biskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja