Budi dio naše mreže

Puno toga možemo naučiti iz primjera koji nam je ostavio sv. Antun, a možda najljepša pouka je upravo ona o poniznosti.

/ ps

Mnogo se toga može naučiti iz primjera ovog nevjerojatnog sveca i crkvenog naučitelja, no možda najveća pouka koju nam daje sv. Antun jest ona o dubokoj poniznosti, piše portal Ascencion Press, koji je izdvojio tri pouke koje možemo izvući iz života jednog od najomiljenijih svetaca.

1. Podložnost Božjoj volji

Sv. Antun započeo je svoj redovnički život sanjajući o tome da bude misionar u Maroku. Odgovorio je na Božji poziv uvjeren da će ga taj put odvesti u opasne krajeve pa možda čak i u smrt! No kada ga je Bog preusmjerio kroz bolest i oluju, Antun je ponizno prihvatio činjenicu da možda Bog ima drugačije planove za njega. Upravo zato što je bio podložan, Antun je uistinu i postao jedan od oruđa za obraćenje mnogih i time je ispunio svoj san da bude misionar – ne u Africi kako je on to očekivao, već na sjeveru Italije. Zamislite što bi bilo da je Antun inzistirao na svojoj volji te se nakon oporavka vratio u Maroko. Bio bi mučenik u prvim franjevačkim misijama te duše na sjeveru Italije možda nikad ne bi upoznale Kristovu ljubav! Bog poznaje potrebe i čežnje naših srdaca. Antun nam pokazuje da podložnost Božjoj volji ne znači kraj naših želja, već njihovo posvećenje i ispunjenje.

2. Povjerenje u Boga

Za vrijeme njegova života, Bog je Antuna zamolio da čini stvari koje su bile izvan njegove zone komfora te ga je potaknuo da nadiđe vlastite granice kako bi učinio čuda. No, ovo je bilo moguće samo zato što je Antun imao duboko i iskreno povjerenje u Boga. Kada su ga zamolili da propovijeda na ređenju, Antun je, iako nespreman, ponizno prihvatio zadatak. Vjerovao je da će mu Bog, koji mu je povjerio takvu zadaću, providjeti potrebne riječi. Pouzdajući se u djelovanje Duha Svetoga, plodovi te homilije bili su nevjerojatni. Čak i kada je bio zamoljen da učini naizgled smiješne stvari, kao što je propovijedati ribama, Antun nije sumnjao u Boga. Nije isticao kako bi to bilo trošenje vremena ili počeo predlagati načine kako najbolje privući ljudska srca. Jednostavno je slijedio ono što mu je Božja volja povjerila te je prepustio ishod Bogu, a danas je ta propovijed jedna od najvećih čuda koje je izveo!

3. Posvećenje sadašnjosti

Sluga Božji nadbiskup Fulton J. Sheen napisao je: “Svaka minuta u danu ima svoju posebnu zadaću, neovisno o tome kako izgleda ta minuta. Sadašnjost je trenutak spasenja. Svaka žalba protiv nje je poraz; svako prepuštanje pobjeda. Trenutak nam je uvijek pokazatelj Božje volje”. Svetac koji možda najbolje utjelovljuje ovaj princip je sv. Antun. Prigrlio je svaku trenutak svog života kao Božji poziv za ulazak u dublji odnos s njim, odgovarajući s ljubavlju na sve životne preokrete. Bilo to da se radilo o promjeni planova, neočekivanom pozivu za propovijedanje, preuzimanje uloge učitelja o kojemu nikada prije nije promišljao ili jednostavno služeći drugima i njihovim potrebama, Antun je prepoznao svaki trenutak kao priliku za odgovor na Božje poticaje. Svojim upornim prihvaćanjem, Antun je uspio svoj život suobličiti s Kristovim te nam je time ostavio primjer poniznog učenika koji vjeruje i ljubi Gospodina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja