Budi dio naše mreže

Papa je u siječnju najavio kako će Crkva ove godine proslaviti prvi Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba. Tako je Apostolska pokorničarna u dekretu objavila kako 25. srpnja potpuni oprost mogu dobiti oni koji, uz druge uobičajene uvjete, "posvete adekvatno vrijeme da uživo ili virtualno posjete svoju stariju braću i sestre u potrebi ili poteškoći.“

/ bg

Kao nadnevak proslave prvog Svjetskog dana baka i djedova i starijih osoba odabran je 25. srpnja jer je vremenski blizu blagdanu Sv. Joakima i Ane, Isusova djeda i bake – 26. srpnja, donosi portal Nedjelja.

Kako je do tog nadnevka ostalo nešto manje od mjesec dana donosimo posebne milosti koje se mogu dobiti taj dan, a koje odražavaju Papinu privrženost starijim osobama.

Tako, ako se vaše bake ili djedovi ubrajaju u tu skupinu, možete iskoristiti ovu milost koju Crkva pruža kako bi ih razveselili i dobili oprost za vremenite kazne. Dakako, ova mogućnost se ne ograničava samo na one s kojima smo rodbinski povezani, pa Crkva, kako je objašnjeno na Bitno.net, ohrabruje i da posjetite, primjerice, starački dom ili možda jednostavno nekoga od svojih starijih susjeda.

„Oprost mogu dobiti i oni koji 25. srpnja budu sudjelovali na svečanoj proslavi koju će predvoditi Sveti Otac Franjo u papinskoj bazilici u Vatikanu ili na različitim drugim svečanostima koje će se održati diljem svijeta, kao i stariji i bolesni i svi oni koji, u nemogućnosti da napuste svoje domove zbog ozbiljnog razloga, budu duhovno sjedinjeni sa svetim slavljima Svjetskog dana, nudeći Milosrdnom Bogu svoje molitve, boli ili životne patnje, posebice tijekom izravnih prijenosa“, navedeno je u dekretu Apostolske pokorničarne.

Papa Franjo je više puta tijekom svojeg pontifikata u središte stavljao starije osobe nazvavši ih sponom koja povezuje naraštaje kako bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. „Važno je da se bake i djedovi susreću s unucima i da se unuci susreću s djedovima i bakama, jer – kako kaže prorok Joel – bake i djedovi će sanjati pred svojim unucima, imat će snove (velike želje), a mladi, uzimajući snagu od svojih djedova i baka ići će dalje kroz život prorokujući“, kazao je Papa u siječnju najavljujući Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja