Budi dio naše mreže

Svake godine, još od 1953. slavi se u Katoličkoj Crkvi svjetski dan „Pro Orantibus“ posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i provode ondje Bogu posvećen, kontemplativni život. Ove godine slavimo dakle 68. Dan „Pro Orantibus“.

/ im

Taj je Dan ustanovio još Papa Pio XII. svega tri godine nakon objavljivanja Apostolske konstitucije Sponsa Christi koja znači važan događaj u povijesti ženskog monaštva. Pio XII. odredio je da se dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice slavi na liturgijski blagdan Prikazanja blažene Djevice Marije u hramu koji Crkva slavi u liturgiji svakog 21. studenoga spominjući se Marijina potpunoga darivanja i posvećenja Bogu. Marija je u stvari najviši uzor potpunog predanja Bogu i stoga ideal kontemplativnog života.

Bile su to još teške godine odmah nakon Drugog svjetskog rata kad je Papa Pio XII. 21. studenog 1950. g. objavio konstituciju Sponsa Christi u kojoj među ostalim piše: „Nije mali broj samostana koji nažalost trpe glad, oskudicu, bijedu i mnogi provode težak život što prelazi granice podnošljivosti.“ Ove Papine riječi i poziv potaknuli su u Italiji osnivanje Sekretarijata za Asistenciju klauzurnim samostanima koji je pokrenuo brojne inicijative za pomoć redovnicama kontemplativnog života. Među njima je i svečanije obilježavanje Dana „Pro orantibus“ čija je svrha u prvom redu bolje upoznavanje i vrednovanje kontemplativnog života, a onda i konkretna pomoć posebno onim
samostanima kojima je potrebna zbog nastalih novih ekonomskih i društvenih (ne)prilika u današnjem svijetu. Stoga ćemo se barem toga, jednog dana u godini i pomoliti za brojne sestre koje inače za nas i za cijeli svijet mole svakoga dana tijekom cijele godine.

U Hrvatskoj postoji 17 ženskih klauzurnih samostana:
8 – Benediktinke (Zadar, Cres, Krk, Šibenik, Trogir, Rab, Pag, Hvar)
4 – Karmelićanke (Brezovica, Marija Bistrica, Kloštar Ivanić,

Đakovačka Breznica.)
3 – Klarise (Zagreb, Požega, Split)
1 – Sestre Pohođenja Marijina (Zagreb)
1 – Kćeri Srca Isusova (Lasinja)

Postulatura bl. Ivana Merza potaknuta njegovim mističnim doživljajem prigodom prisustvovanja ulasku u samostan i oblačenju redovnice benediktinke u Parizu 4. XI. 1921. g., te njegovim dubokim shvaćanjem vrijednosti kontemplativnog života u klauzurnim samostanima, o čemu je često pisao u svojim objavljenim spisima, već puno godina čestita hrvatskim sestrama klauzurnih samostana njihov Dan.

Sestre redovito zahvale Postulaturi za ovu pažnju i skoro uvijek ponove istu rečenicu: „Vi ste jedini koji ste nas se sjetili!“ Ovo podsjećanje na Dan klauzurnih redovnica „Pro Orantibus“ ima za cilj da Postulatura bl. Ivana Merza ne ostane i u buduće „jedina“ koja će se sjećati i čestitati našim klauzurnim redovnicama njihov Dan, nego da joj se pridruže i mnogi drugi da našim sestrama koje se cijele godine za nas mole donesu ohrabrenje i zahvalnost za njihov duhovni i molitveni apostolat. Mnogi imaju sigurno i poznanstva među sestrama klauzurnih samostana pa će sestrama sigurno biti drago ako im se javimo i čestitamo im njihov Dan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja