Budi dio naše mreže

Jesenska kampanja Inicijative '40 dana za život' počela je u srijedu 27. rujna, a trajat će do nedjelje 5. studenog 2023. pod geslom "Moj narod gine: nema znanja" (Hoš 4, 6). Početak je u mnogim mjestima obilježila svečana marijanska procesija ulicama grada. U svijetu će u kampanju miroljubivog bdijenja uključen je 681 grad.

/ dp

U Hrvatskoj se za najmanje, za one koji nemaju svoj glas i ne mogu se sami braniti bdjeti na 38 mjesta u 36 hrvatskih gradova.

Za molitvu potrebna hrabrost

U tom svjetlu, novinari HKR-ove redakcije susreli su se s moliteljima ispred zagrebačke Klinike za ženske bolesti i porode na adresi Petrova ulica 13 te upitali prolaznike znaju li o čemu je riječ.

Odluku netko može donijeti prije začeća, a poslije začeća smatram da je pobačaj nedopustiv.

“Podržavam inicijativu svim srcem, ali neću se pridružiti molitvi. Za ovo definitivno treba hrabrosti. Život je jako kompliciran i ovo vidim kao jednu od životnih slika koje čovjek prolazi, a ja trenutno prolazim jednu puno težu sliku od ove”, objasnila nam je jedna od prolaznica.

Jedna od prisutnih moliteljica rekla nam da je pred Petrovu došla zato što pobačaj prepoznaje kao veliki problem u Hrvatskoj.

Foto: Ante Novak

“Dok ne riješimo to pitanje, mislim da Hrvatska neće na ‘zelenu granu’. Mislim da se pravi katolik prepoznaje po tome je li za pobačaj ili nije. Nitko nema pravo to raditi. Odluku netko može donijeti prije začeća, a poslije začeća smatram da je pobačaj nedopustiv”, rekla je moliteljica.

Molitvom spasili više od 140 života

Dijana Brozović, članica nacionalnog vodstva posvjedočila nam je da moliteljima nije uvijek lako moliti. “Svako mjesto bdijenja ima neke svoje poteškoće. Kada ih biramo gledamo da jesmo nekako vidljivi i da ljudi uistinu prime poruku koju želimo poslati. Naše svjedočanstvo vjere, ljubavi i nade prije svega, tim majkama i obiteljima. Naši su molitelji hrabri i ustrajni i svjesni smo zašto i za koga ovo radimo”, rekla nam je.

Molitelji koji su se na ovo odvažili uistinu su hrabri.

Sve što čine, dodaje Brozović, prikazuju na veću slavu Božju odnosno za spas nerođene braće i sestara. Lokacija na Petrovoj novo je mjesto bdijenja, a molitelji mole od 7 do 19 sati.

Foto: Ante Novak

“Ovdje smo tek dva dana i u početku smo se malo mučili s popunjavanjem bdijenja jer uistinu nije lako ovdje stajati. Molitelji koji su se na ovo odvažili uistinu su hrabri.

Najteže nam je kada znamo da smo dali sve od sebe, a majka na kraju popusti i pobaci. Ipak, najljepši trenuci su susreti s ljudima kojima puno znači da ipak jesmo ispred bolnice. Dosad smo molitvom spasili više od 140 života”, istaknula je Brozović.

Bilo je i onih koji zbog inicijative negoduju. “Ne sviđa mi se ova inicijativa. Zastupam pro-choice”, kazala nam je jedna mlada prolaznica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja