Budi dio naše mreže

Božić je vrijeme darivanja i pomaganja drugima. Zvuči kao često spominjana fraza, ali postoji jedna inicijativa s kojom bismo vas htjeli upoznati, a koja navedeno ispunjava u potpunosti.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Ove godine svojim najdražima sretan Božić zaželite uz božićnu čestitku Velikog obiteljskog Božića. O čemu se radi? Marijini obroci, humanitarna organizacija koja u 17 najsiromašnijih zemalja svijeta osigurava topli dnevni obrok na mjestu obrazovanja za više od 1.3 milijuna djece, pokrenula je božićnu kampanju Veliki obiteljski Božić.

Znate li da stotinu i dvadeset kuna osigurava dnevni obrok za jedno gladno dijete u najsiromašnijim zajednicama svijeta tijekom cijele školske godine?

A kako se možete uključiti? Svojim prijateljima i obitelji možete darovati čestitku Velikog obiteljskog Božića. Kupnjom čestitke donirate 120 kuna Marijinim obrocima koji će tijekom cijele školske godine hraniti jedno gladno dijete. Postoji i mnogo drugih načina podrške misiji Marijinih obroka tijekom adventa: možete za njih moliti, proširiti njihovu priču među prijateljima i obitelji te prikupljati donacije.

Marijini obroci jednostavna su ideja koja djeluje. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice. Ondje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.

Kako je sve počelo?

Kampanja Marijinih obroka započela je 2002. godine. Tada je Magnus McFarlane-Barrow posjetio Malavi u vrijeme velike gladi i tamo upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda o njegovim ambicijama u životu, on je jednostavno odgovorio: “Želio bih imati dovoljno hrane i jednoga dana ići u školu.”

Od prve inicijative, broj djece koje u svijetu hrane Marijini obroci brzo je rastao.

Ove, 2018. godine, inicijativa svakog školskog dana hrani više od 1.300.000 gladne djece na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije.

Od tih su zemalja mnogi moćnici možda digli ruke, ali ne i djelatnici i volonteri Marijinih obroka!

Istraživanja u Malaviju, primjerice, pokazuju da se u školama u kojima se poslužuju Marijini obroci glad smanjuje, broj upisane djece raste, a djeca redovitije pohađaju nastavu. Također je koncentracija na nastavi poboljšana, rezultati su bolji, roditelji su manje zabrinuti, a djeca su sretnija. A što se više može poželjeti?!

Hrvatski doprinos Marijinim obrocima

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske, imaju otvorenih 15 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu i Ekvadoru.

U tim školskim kuhinjama svakodnevni obrok prima oko 11.500 gladne djece. Hrvatskim podupirateljima pridružite se i vi!

Adventski paket Velikog obiteljskog Božića uključuje razgovor za sve dobne skupine, teme za razmišljanje i aktivnosti za djecu, kao i načine na koje u ovo posebno vrijeme možete doprijeti do najsiromašnije djece svijeta.

Volonteri Marijinih obroka iz Slavonskog Broda pozivaju vas na Večer Marijinih obroka. Večer će biti održana 22. prosinca u prostoru HVIDRA-e (Ulica Stjepana Marjanovića 2) u 19 sati. Osvrnut će se na iznimno uspješnu 2018. godinu, kako na globalnoj tako i na razini hrvatske podružnice. Ujedno će sve okupljene informirati o dosadašnjim aktivnostima i brojnim humanitarnim akcijama, Projektu Ruksak te prikupljati donacije za božićnu kampanju Veliki obiteljski Božić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja