Budi dio naše mreže

Toplija vremena i popuštanje epidemioloških mjera svi s nestrpljenjem očekuju, a katolički skauti toliko - jer njihov je aktivizam na otvorenom u netaknutoj prirodi – da su Vodicama u Šibenskoj biskupiji odlučili najprije učiniti jedno svoje malo, a za grad i okolicu veliko dobro djelo.

/ anh

Katolički skauti župe Vodice broje 80 aktivnih članova od prvog razreda osnovne škole do trećeg razreda srednje škole. Imaju šest vođa. Kada im se pribroje skauti, članovi iz susjednog Tribunja, onda se taj broj povećava na njih stotinjak plus još jedna voditeljica i to – zanimljivo – srednjoškolske dobi.

Kao što smo u uvodu napisali, oni nisu mogli dočekati toplija vremena samo tako ništa ne čineći, te su za zagrijavanje ususret svojim sve redovitijim odlascima u prirodu – jer na prozore naših domova svakim danom zaviruju sve topliji dani – jednu svoju dobrotvornu akciju ipak su odlučili ostvariti u zatvorenom prostoru, ali ne bilo gdje već kod svoje vodičke pedijatrice.

Foto: Katolički skauti Vodica i Tribunja

Na društvenim mrežama o ovoj vrijednoj gesti Katoličkih skauta Vodica i Tribunja pohvalio se njihov voditelj Ivan Skočić, inače vjeroučitelj u Tisnom i Jezerima.

Pojašnjavajući ovu njihovu – kako je napisao – ‘Skautsku donaciju pedijatriji u Vodicama’, rekao je HKM-u:

“Pedijatrijska ambulanta u Vodicama otvorena je već devetu godinu i brine o našim najmlađim i najosjetljivijim sugrađanima. Naša draga pedijatrica daje sve od sebe i strpljivo se posvećuje svakom malom pacijentu i kad je čekaonica puna i kad je prepuna jer se na žalost rijetko dogodi da je prazna.”

Foto: Katolički skauti Vodica i Tribunja

I da bi to čekanje bilo ugodnije, pobrinuli su se skauti župe Našašča sv. Križa. Njihovi vođe su ovih dana donijeli u čekaonicu malu donaciju. Knjige su već bile prikupljene u prethodnim akcijama gradske knjižnice, a sada one imaju svoje mjesto na novoj polici, dok će vrijedne ručice mališana moći dok čekaju nacrtati i crtež za svoju ‘doki’ koju je razveselila nova uredska stolica.

Na taj su način katolički skauti htjeli konkretno doprinijeti kvaliteti života u svom gradu.

Poručuju: “Nadamo se da ćemo svakom djetetu učiniti barem malo ljepšim boravak kod naše ‘doki’.”

Hrvatska katolička mreža stupila je u kontakt s Ivanom Skočićem koji nam je sve još dodatno objasnio:

“Među roditeljima, to jest među vođama naših skauta u Vodicama trenutno su tri kompletne obitelji naši članovi i kako svi imamo malu djecu i boravimo često u toj našoj pedijatriji vidjeli smo neke potrebe i naše pedijatrice i samih prostora u čekaonici pa smo se odlučili malo aktivirati kako bismo ih uredili da svima ono čekanje, kada će djeca uči u ordinaciju, postane što zanimljivije i zabavnije i, ono najvažnije, da se djeca ne boje.”

Postavili su stoga novi stol s bojicama i papirima pa najmanji sada mogu crtežom razveseliti svoju doktoricu, uz knjige u novome regalu za čitanje.

Foto: Katolički skauti Vodica i Tribunja

“Još nam je u planu ovaj tjedan ‘piturati’ zid jer je boja ispucala i otpala na nekim mjestima, a jedna mama će sve još i umjetnički svojim slikarskim radom uljepšati”, pohvalio se Skočić i iznio HKM-u razloge svega ovoga koji bi i drugima trebale biti dobar poticaj za slične akcije ‘malih dobrih djela’:

“Kao i o većini sličnih takvih prostora uvijek se netko drugi o njima brine. I što se onda događa – ljudi kažu da će to popraviti netko drugi, a u biti ništa se ne događa dok se pojedinac ne aktivira i dok on svoje vrijeme i nešto malo novca ne uloži.”

Ali gdje smo tu mi? – upitao se ovaj skautski vođa i poručio da u ovakvim slučajevima, zapravo, uvijek mi sebi možemo postaviti i ono vrlo poznato pitanje: Što, dakle, ja mogu učiniti za društvo, ustanove koje inače koristimo i za sve ono drugo što nas svakodnevno okružuje? Gdje smo mi tu?

Na kraju nam je i najavio da za svojih stotinjak malih članova skautski vođe pripremaju vrlo bogat plan i program za svaki sljedeći mjesec. Jako dobro će upoznati svoj rodni šibenski kraj, a tako su i u nedjelju, 21. veljače, nakon gotovo tri mjeseca pauze, proslavili Svjetski dan skautizma – BP-day.

Foto: Katolički skauti Vodica i Tribunja

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja