Budi dio naše mreže

"Ako nemam mir u svome srcu, neću ga imati ni u svojim riječima i djelima. Ja vjerujem da se mir iz srca izlijeva u naše riječi, prelijeva se na naša djela. Ali gdje pronaći taj mir“, upitao se fra Josip Vlašić, jedan od pazinskih fratara koji organiziraju e-Duhovne vježbe, u novoj rubrici na svome YouTube kanalu nazvanoj "Večernje misli".

/ hk

Fra Josip Vlašić, poznat po svojoj “Pozitivnoj minuti” u kojoj je tražio dobre, lijepe i poticajne misli, započeo je novi ciklus video-poruka pod nazivom “Večernje misli”. Razlog je, kaže, jednostavan jer će te njegove misli nastajati u večernjim satima, prije polaska na počinak kada je dan u svome smiraju. U prvoj “Večernjoj misli” fra Josip je promišljao o nutarnjem miru odnosno miru srca. Istaknuo je kako vjeruje da je vanjski mir, koji možemo primijetiti kod nekoga čovjeka, odraz nutarnjeg mira.

“Ako nemam mir u svome srcu, neću ga imati ni u svojim riječima i djelima. Ja vjerujem da se mir iz srca izlijeva u naše riječi, prelijeva se na naša djela. Ali gdje pronaći taj mir? Bilo bi super kada bi postojala neka trgovina u koju bismo mogli otići i reći: ‘Molim vas, dajte mi tjedan dana mira, dajte mi mjesec, godinu, deset godina mira’. Ali ne postoji takva trgovina”, istaknuo je fra Josip.

Nemirno je srce moje, Bože, dok se ne smiri u tebi!

Mir nije mogu će pronaći tako lako. Fra Josip ističe kako neki kažu da se mir može uvježbati različitim tehnikama smirenosti, disanja ili sjedenja. Iako nam te tehnike mogu pomoći, mir je puno više od toga.

“Vjerujem da nam te različite tehnike mogu pomoći da se vježbamo u miru, da sačuvamo mir. Ali ja vjerujem u puno više. Vjerujem iskustvu koje je imao sv. Augustin kada je u svojim Ispovijestima rekao: ‘Nemirno je srce moje, Bože, dok se ne smiri u tebi’. On je vjerojatno imao iskustva različitog mira. Ali kada je otkrio mir u Bogu, shvatio je da nikada do tada nije imao takav mir. Zato je rekao da je svaki dosadašnji mir bio nemir. Svo iskustvo dosad bilo je nemir. Tek kada sam u Tebi pronašao mir, to je bio onaj pravi mir, Gospodine”, rekao jer fra Josip.

Kada čovjek živi po Duhu Svetom, kada je čovjek otvoren djelovanju Duha, tada se u njegovom životu nastanjuje mir, istaknuo je fra Josip.

“Kada čovjek živi u skladu s Duhom Svetim, s nadahnućima Duha Svetoga, tada sam Bog u njemu rađa svoj mir. Sv. Franjo je na jednom mjestu zapisao da su blaženi oni koji sve podnose s mirom. To je tako lijepo rečeno”, poručio je fra Josip.

Blagoslovljeni su oni koji sve podnose s mirom!

“Kada sve podnosiš s mirom, na putu si prema blaženstvu, na putu si da uđeš u blagoslov. Kada mene neko pita što je mir srca, ja se uvijek sjetim te rečenice sv. Franje. To je moj odgovor, moja prva misao. Mir srca je nutarnje raspoloženje koje konkretno govoreći znači da sve podnosim s mirom ili u miru”, rekao je fra Josip te istaknuo kako baš sve trebamo i možemo podnijeti s mirom.

Veliki je blagoslov i bogatstvo imati mir srca. Mir srca naša je moć. Prava moć svakoga čovjeka je u tome da je on sposoban sačuvati mir. No što može pospješiti množenje mira u našim srcima?

“Prvo, moramo vidjeti da mir imati smisla. Meni ima smisla biti miran. U miru vidim nešto dobro. Vidim da mir može koristiti. Moram promijeniti svoje uvjerenje o miru. Netko misli da je mir naivnosti, da ničemu ne koristi. No ja moram vidjeti da je mir nešto dobro”, rekao je ovaj pazinski fratar.

“Drugo , trebam ga htjeti, željeti. Trebam moliti Boga da mi daruje svoj dar i da se njegov mir, koji samo On može dati, nastani u meni”, istaknuo je fra Josip.

Kao treći korak u očuvanju mira naših srca, fra Josip je istaknuo da je potrebno “vježbati se u smirenosti i čuvanju mira. U različitim okolnostima i iskustvima života, a osobito u nekim nepovoljnim situacijama, potrebno je vježbati se sačuvati mir”. “Gospodin vam dao mir i dobro”, zaključio je fra Josip.

Pogledajte cijelo promišljanje!

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja