Budi dio naše mreže

U nastavku donosimo dijelove priopćenja s 83. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održanoga 21. i 22. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru.

/ md

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 21. i 22. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala je svoje 83. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, potpredsjednika BK BiH, izvijestila je IKA.

Novi predsjednik 

Nakon što je 29. siječnja Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vodstva Vrhbosanske nadbiskupije kardinala Vinka Puljića, čime je prestala i njegova služba predsjedanja biskupskom konferencijom, za novog predsjednika izabran je nadbiskup Tomo Vukšić.

Za potpredsjednika izabran je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić koji je prihvatio obnašati tu službu dok se, sukladno Statutu i odredbama Kongregacije za biskupe, imenovanjem novih dijecezanskih biskupa, na steknu uvjeti izbora između više kandidata. Biskup Palić će također predsjedati Nadzornim vijećem Caritasa Bosne i Hercegovine i Vijećem za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH.

Nadbiskup Vukšić će preuzeti službu predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine. Također je dogovoreno da se objedine Vijeće za mala sjemeništa i Vijeće za bogoslovna sjemeništa u Vijeće za sjemeništa BK BiH kojim će predsjedati pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren. Biskup Semren će također biti član Biskupske komisije HBK i BK BiH za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu.

Posveta Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu

Biskupi sa zebnjom svakodnevno prate teška ratna događanja u Ukrajini koja u njima, kao i u svim stanovnicima u BiH, bude sjećanje na razaranje, progone i sijanje smrti u vrijeme nedavnoga rata na ovim prostorima. Pridružuju se pozivu pape Franje na posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu na svetkovinu Naviještenja Gospodinova ili Blagovijesti, u petak 25. ožujka u 17 sati i pozivaju sve svećenike, redovnike, redovnice i druge Kristove vjernike da se ujedine u molitvi za mir.

Biskupi potiču sve na molitvu da se na tim prostorima nikada više ne dogodi ratna tragedija, a sve nositelje vlasti pozivaju da, u skladu s pozitivnim zakonima, poduzimaju potrebne korake u očuvanju trajnog mira. Također pozivaju predstavnike vlasti da sva neriješena pitanja rješavaju samo dijalogom i pronalaze načine kako bi u svakom dijelu Bosne i Hercegovine bila poštivana sva pojedinačna prava i dostojanstvo svakoga čovjeka kao i kolektivna prava i dostojanstvo svakoga naroda. Pozivaju sve katolike, ali i sve ljude dobre volje na odgovorno življenje slobode poštujući svaku osobu i sva njezina prava.

Priopćenje sa zasjedanja BK BiH u cijelosti možete pronaći na POVEZNICI

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja