Budi dio naše mreže

Nakon molitve Kraljice neba tijekom nedjeljnog podnevnog nagovora, papa Franjo je istaknuo važnost tih sedam dana koji su prigoda da naučimo slušati vapaj Zemlje i siromašnih. Brojne su inicijative na programu u okviru tog događaja koji će završiti 25. svibnja, službenim pokretanjem Platforme inicijativā Laudato Si'.

/ mp/Radio Vatikan

Papa Franjo je zahvalio Dikasteriju za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kao i brojnim organizacijama koje su pristupile inicijativi „Tjedna Laudato Si’“.U nedjelju je, naime, na kraju podnevnoga nagovora spomenuo tu inicijativu, organiziranu – kako je rekao – da bi nas poučila sve više slušati vapaj Zemlje i vapaj siromašnih. Pritom je sve pozvao na sudjelovanje.

Cilj je Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, zajedno s Globalnim katoličkim klimatskim pokretom, Međunarodnim unijama generalnih poglavara i poglavarica, Međunarodnim Caritasom, Družbom Isusovom i ocima franjevcima, odrediti crte zauzimanja tijekom sljedećih godina. Otkako je objavljena enciklika pape Franje o cjelovitoj ekologiji, Crkva i katolici u cijelom svijetu postigli su značajan napredak na njihovu putu ekološkoga obraćenja – istaknuto je iz spomenutoga vatikanskog dikasterija koji je 16. svibnja prošle godine, u dogovoru s papom Franjom, u prigodi pete godišnjice enciklike, potaknuo Tjedan Laudato Si’ i Godinu posebne obljetnice Laudato Si’.

Ovogodišnji će Tjedan obilježiti završetak te godine, pokazujući koliko su se u tom vremenu stvari promijenile. Međutim, put koji valja prijeći još je dug, a u ovom ključnom trenutku do kojega nas je dovela pandemija bolesti COVID-19, vrijeme je da ponudimo jasan plan za sljedeće desetljeće – istaknuto je u jednom priopćenju.

Tjedan Laudato Si’ bit će također prilika za predstavljanje novoga sredstva koje će svima pomoći u sljedećim etapama njihova hoda. Riječ je o Platformi incijativā Laudato Si’, kojoj će se moći pristupiti putem službene vatikanske web stranice Laudato Si’, na adresi www.laudatosi.va. Cilj je platforme okupiti glavne crkvene partnere kroz razne akcije i događaje, širiti dalje ‘Evanđelje stvorenoga’ putem misijskoga poslanja, zazvati Duha Svetoga i zagovor Djevice Marije na katoličko zauzimanje oko brige o stvorenomu te uključiti kontemplativne redove u molitvu za to – objašnjeno je u priopćenju.

Kao i prošle godine, i ovogodišnji je Tjedan Laudato Si’ potaknuo Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u suradnji posebno s Globalnim katoličkim pokretom za klimu koji podupire sudjelovanje na toj inicijativi više od 150 katoličkih partnera.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja