Budi dio naše mreže

Kardinal Eugene Tisserant bio je bibliotekar Svete Rimske Crkve koji je znao više od deset jezika, savjetovao više papa i u Vatikanu obnašao ključne službe. Također je zaslužan što je pomogao više Židova da izbjegnu progon u Europi, objavio je ovoga tjedna Yad Vashem, Svjetski centar sjećanja na holokaust.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Centar u Jeruzalemu počastit će kardinala i dvojicu njegovih suradnika naslovom “Pravednika među narodima” na svečanosti u bliskoj budućnosti, prenosi Catholic News Agency. Yad Vashem ima za cilj educirati o holokaustu, njegovim milijunima žrtava i počiniteljima. Centar je oko 28.000 ljudi iz više od 50 zemalja prepoznao kao “Pravednike među narodima”, tj. ne-Židove koji su tijekom holokausta spašavali Židove, iako su se sami time izlagali velikoj opasnosti.

Spasio malog Židova…

Yad Vashem je posebno ispričao Tisserantovu ulogu u pomaganju Mironu Lerneru, rođenom 1927. u obitelji židovskih useljenika u Parizu, ali koji je 1937. sa sestrom Rivkom ostao bez roditelja. Godine 1941. brat i sestra krenuli su u Italiju s drugim židovskim izbjeglicama. Lerner je pomoć pronašao kod oca Pierre-Marie Benoîta i drugih članova talijansko-židovske spasilačke skupine Delasem, Delegacije za pomoć židovskim useljenicima. Svećenik i njegovi suradnici djelovali su iz kapucinskog samostana na Via Sicilia u Rimu. Benoît je zaslužan za pomoć u spašavanju oko 4000 Židova, a Yad Vashem ga je naslovom “Pravednika među narodima” odlikovao još 1966.

Međutim, njegov rad je tijekom rata razotkriven i bio je prisiljen pobjeći iz Rima, ali je Lernera ipak sklonio u samostan. Nakon što je drugi svećenik pisao Tisserantu o Lernerovoj nevolji, kardinal se s mladim židovskim dječakom sastao u svom uredu izvan Vatikana.

Kad je Lerner rekao kardinalu da je Židov, kardinal je odgovorio: “To nije važno. Što mogu učiniti za tebe?”

Tisserant je potom povezao Lernera s drugim duhovnikom koji je dječaku pomogao pronaći utočište kod Françoisa De Viala, francuskog diplomata Svete Stolice.

…i brinuo za njega do oslobađanja Rima

Kasnije je Tisserant prokrijumčario Lernera i u mali samostan u Vatikanu. Nakon mjesec dana, početkom 1944., kardinal je Lernera preselio u samostan u blizini crkve sv. Luja Francuskog u Rimu. Mons. André Bouquin bio je rektor ovog samostana, u kojemu je Lerner boravio sve dok oslobađanja Rima u ljeto 1944. Kasnije je Lerner posvjedočio da svećenici nisu na njega vršili pritisak da se preobrati, te se nakon rata uspio u Parizu ponovno sastati sa svojom sestrom.

Yad Vashem je “Pravednicima među poganima”, uz kardinala Tisseranta, proglasio i De Viala i Bouquina, ali kardinalovo junaštvo spasilo je mnogo više progonjenih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja