Budi dio naše mreže

Predsjednik Uprave Države Grada Vatikana kardinal Fernando Vérgez Alzaga predvodio je u subotu 3. prosinca u Vatikanu tradicionalnu svečanost otkrivanja jaslica i osvjetljenja božićnog drvca.

/ mp/IKA

Na svečanosti u dvorani za audijencije su se uz generalnu tajnicu Uprave s. Raffaelu Petrini okupili i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Čast osvijetliti ovogodišnje božićne jaslice koje će Trg svetog Petra krasiti do 8. siječnja 2023. pripala je hrvatskoj tvrtki Skira iz Pule.

Ministar Radman tom je prigodom izjavio: „Zadovoljstvo mi je nazočiti tradicionalnoj svečanosti otkrivanja jaslica i osvjetljenja božićnog drvca pred visokim predstavnicima Vatikana. Ponosni smo da je upravo Hrvatskoj, odnosno hrvatskoj tvrtki iz Pule, pripala čast osvijetliti ovogodišnje jaslice koje će krasiti Trg Svetog Petra u Vatikanu, u ovo liturgijsko vrijeme kada se na poseban način pripremamo za Božić. Vrijeme došašća je posebno ozračje koje na osobiti način promiče zajedništvo u ljubavi, solidarnost i empatiju prema potrebitima. Upravo ove jaslice, koje osvjetljuje hrvatska tvrtka, simbol su ljubavi i obitelji te svih kršćanskih vrijednosti.“

Papa Franjo primio je u jutarnjim satima izaslanstva zemalja koje su darivale jaslice, božićnu jelku i sve ostalo što pridonosi božićnom ugođaju u Vatikanu, u kojima su bili i nagrađivani hrvatski dizajner Dean Skira i njegovi suradnici Božidar Pustijanac i Godvin Poropat. Skira je protumačio kako svjetlosna scenografija koja narativno prati i nadopunjuje ovogodišnju umjetničku interpretaciju jaslica svaku će se noć pojaviti nakon sumraka, poput betlehemske zvijezde nakon Isusova rođenja.

Ovogodišnje jaslice stigle su iz furlanskog grada Sutrija: 18 kipova u prirodnoj veličini koje je u drvu izradio tim umjetnika iz Furlanije-Julijske krajine, među njima su umjetnički ravnatelj Stefano Comellia i Oleksander Shteyninher, ukrajinski umjetnik nastanjen u Italiji. Božićno drvo, postavljeno na Trg sv. Petra 17. studenoga, jelka visoka oko 26 metara, stiglo je iz planinskog mjesta Rosello talijanske pokrajine Abruzzo. Ukrase su izradili učenici nekoliko škola u Abruzzu, bake i djedovi iz doma za starije Sveti Antun u Borrellu, i štićenici psihijatrijske rehabilitacijske ustanove Quadrifoglio. Gvatemalska Vlada darovala je pak jaslice postavljene u Dvorani Pavla VI. u kojoj se održavaju audijencije.

  

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja