Budi dio naše mreže

Tri razgovora između osnivača "Slow Food" pokreta i ekološkog aktivista Carla Petrinija i pape Franje zadala su ton nove knjige radnoga naslova "TerraFutura". Razgovori s papom Franjom o integralnoj ekologiji koja će se na policama naći 9. rujna, prenosi Vatican News.

/ mp/IKA

Autor knjige Carlo Petrini osnivač je globalnog pokreta “Slow Food”, koji je osnovan 1980-ih kako bi se zaštitile regionalne tradicije suočene s potrošačkim kulturnim i ekonomskim trendom “brze hrane”. Pokret je otada evoluirao te sada prihvaća sveobuhvatan pristup hrani i načinu života, koji prepoznaje snažnu vezu između ponašanja, proizvodnje i potrošnje hrane te ekonomije i planeta.

Ova posljednja Petrinijeva knjiga proizlazi iz želje da podrži papu Franju, koji poziva da se uhvatimo u koštac i promijenimo destruktivni obrazac koji je doveo do raširene socijalne i ekološke nepravde te provedemo kampanju “Briga za naš zajednički dom”, kako Papa piše u enciklici iz 2015. “Laudato Sí”.

Temeljena na konceptu “integralne ekologije”, knjiga donosi tri “iskrena i prijateljska” osobna razgovora između Petrinija i Pape, koji razgovaraju o njihovoj zajedničkoj predanosti u „obrađivanju i čuvanju” dobra planeta, s poštovanjem i pažnjom za živote i sredstva za život svih njegovih stanovnika u ozračju međusobne solidarnosti.

Sva su se tri razgovora odvijala u značajnim trenucima moderne povijesti: prvi 2018. nakon katastrofalnog potresa u središnjoj Italiji; drugi 2019. neposredno prije otvaranja Biskupske sinode o Amazoniji; a treći 2020. usred pandemije koronavirusa.

Svezak obuhvaća pet različitih tema: biološka raznolikost, gospodarstvo, migracije, obrazovanje te zajednica, a svim se temama pristupa iz konkretne i duhovne perspektive. To je hitan poziv za “ponovnim povezivanjem” s planetom i njegovim narodima u skladu s Papinim naukom, prenosi Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja