Budi dio naše mreže

Sveti Otac Franjo je u srijedu na općoj audijenciji uputio poseban pozdrav hrvatskim hodočasnicima, napose sudionicima zahvalnoga hodočašća povodom 25. obljetnice od osnutka Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Naime, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizirao je zahvalno hodočašće u Rim od 18. do 24. rujna.

/ mp

Na hodočašću sudjeluje 300 vjernika – članova Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja te Hrvatske vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji vojnog ordinarija, generalnog vikara Vojnog ordinarijata don Marka Mede, vikara za pastoral MORH-a don Slavka Rajiča te 15 svećenika vojnih i policijskih kapelana.

Trgom svetoga Petra odjekivala je u srijedu pjesma “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”, u izvedbi Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”. Naime, u sklopu zahvalnoga hodočašća za 25 godina od osnutka Vojnoga ordinarijata, pripadnici ordinarijata, članovi Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i Vatrogasna zajednica uz vojnoga ordinarija, mons. Jure Bogdana sudjelovali su na općoj audijenciji, javlja Vatican News.

Tom im je prigodom papa Franjo uputio posebnu poruku, koju prenosimo u cijelosti:

„Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa Vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće koje trenutno vršite povodom dvadeset i pete obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.“

U razgovoru za Vatican News, don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice u Splitu, kazao je kako je hodočašće među ostalim i prigoda za “zahvaliti Svetom Ocu za vjernost i zahvalnost prema hrvatskome narodu kada je osnovao Vojni ordinarijat povodom neovisnosti Republike Hrvatske“.

Gledajući u budućnost, don Projić je kazao kako je želja u idućih 25 godina da se Vojni ordinarijat još više razvija te da dušobrižništvo još više i bolje doprije do svakoga vjernika koji radi u Ministarstvu obrane i oružanih snaga, u Ministarstvu unutarnjih poslova kao i drugih državnih službi “koji imaju zadaću čuvati mir, ali i napretka domovine Hrvatske“.

Don Branimir Projić je isto tako istaknuo važnost obitelji – “temelj i budućnost jedne države“. Vojnici, mornari i policajci osjećaju se sigurno kada su njihove obitelji sigurne. “Kada oni to osjete onda je i njihov poziv i profesionalizam puno izraženiji“, rekao je vojni kapelan za Vatican News.

Papin pozdrav hrvatskim hodočasnicima pogledajte na 1:04:13 .

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja