Budi dio naše mreže

Koncem sljedeće godine započinje veliki događaj za sveopću Crkvu, proslava Svete godine 2025. U Rimu se očekuju milijuni hodočasnika za koje se pripremaju vatikanski digitalni i tradicionalni mediji.

/ hjb

Povjerenik za proslavu Jubileja nadbiskup Rino Fisichella u utorak, 9. svibnja je u Vatikanu predstavio prve rezultate i projekte. Od srijede će mrežna stranica za nadolazeću obljetnicu biti dostupna na devet jezika, a zainteresirani će se od rujna moći prijaviti za hodočašće i događaje. Točan datum otvaranja Svete godine u prosincu 2024. još nije određen. Bit će objavljen u papinskoj buli 9. svibnja 2024., izvijestila je 9. svibnja KNA.

Hodočasnička aplikacija

Registracijom na novoj mrežnoj stranici hodočasnici dobivaju svojevrsnu digitalnu iskaznicu. Prijava je besplatna dok se, uz malu nadoplatu, može kupiti i hodočasnička iskaznica s posebnim rimskim popustima. Svaka kartica ima QR kod. To omogućuje pristup jubilarnim događajima i Svetim vratima. Ovaj poseban ulaz u crkvu, posebno u baziliku sv. Petra, otvoren je samo u Svetim godinama.

Prema katoličkoj tradiciji, ulazak kroz Sveta vrata s molitvom, ispovijedi i primanjem euharistije donosi oproštenje kazni za grijehe.

Drugi ključni element hodočašća u Svetoj godini je posjet određenim rimskim crkvama. Osim klasičnog hodočašća u sedam crkava, hodočasnici bi trebali putem internetskog portala moći samostalno planirati svoje putovanje za 2025. godinu. Jedna tura posvećena je, primjerice, rimskim crkvama posvećenima crkvenim naučiteljima i svecima zaštitnicima Europe. Sve u svemu, otvaraju se i vjerska mjesta koja su turistima relativno nepoznata.

Podsjetnik na Koncil

Velik dio sadržaja internetskog portala od rujna će se moći pronaći i u aplikaciji Svete godine. Događaj će biti popraćen i putem društvenih mreža. Od 1. lipnja u Via della Conciliazione, koja vodi prema Vatikanu, bit će postavljen hodočasnički centar. Tema jubileja također će biti posvećena Drugom vatikanskom koncilu pod geslom “Hodočasnici nade”. Zbog toga je Vatikan izdao takozvane “Koncilske knjižice”.

Mons, Graham Bell i mons. Rino Fisichella / Foto: Vatican media

Središnji sadržaj Koncila opisan je u 35 knjižica. Serija je trenutno dostupna na talijanskom i španjolskom jeziku, ali prevodi se i na druge jezike.

U isto vrijeme, 2025. se obilježava 1700. obljetnica prvog ekumenskog koncila u Niceji. Godine 325. na tom su crkvenom koncilu definirane osnovne istine kršćanske vjere. Zato bi u Svetoj godini trebale sudjelovati i druge kršćanske vjeroispovijesti.

Program za mlade

Ostala povjerenstva odgovorna su za kulturni program ili kontakt s mjesnim Crkvama. Kalendar s datumima o posebnim žarišnim točkama Svete godine već je dobro popunjen.

Poseban program za mlade planiran je krajem srpnja i početkom kolovoza 2025. godine. To vrijedi i za bolesne i nemoćne osobe u travnju te za starije osobe u listopadu. Lipanj je posvećen gotovo isključivo crkvenim osobama.

Osjetljiva točka su planirani infrastrukturni projekti koji bi trebali biti dovršeni za Svetu godinu. Iznad svega, grad treba učiniti ugodnijim za pješake, primjerice s podvožnjakom ispred Castel Sant’Angelo. Osim toga, trebalo bi obnoviti trgove oko Vatikana i nabaviti nove autobuse i vlakove.

Republika Italija i njezin glavni grad za to planiraju ulaganja od četiri milijarde eura. Vatikan, grad i država su u bliskom kontaktu oko priprema. Nadbiskup Fisichella najavio je da će gradnja uskoro početi. Glavni radovi uoči Jubileja trebali bi biti završeni do 8. prosinca 2024. godine. Posljednja Izvanredna Sveta godina započela je 8. prosinca 2015., a posljednja redovna jubilarna godina – koja se redovito slavi svakih 25 godina – otvorena je 24. prosinca 1999. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja