Budi dio naše mreže

Vjernici ponekad ne razumiju Papine izjave pa ih smatraju dvosmislenima. Sumnjaju li u katolički nauk ili je riječ o nečem drugom? Je li stajalište pape Franje o homoseksualizmu jasno i nedvosmisleno? - pitanje je čitatelja Glasa Koncila. Pročitajte odgovor koji je hrvatski katolički tjednik objavio na svojoj mrežnoj stranici.

/ bg

Je li stajalište pape Franje o homoseksualizmu jasno i nedvosmisleno? Imam dojam da Papa šalje različite poruke vezane uz tu temu, posebice nakon posljednjega rukom pisanoga pisma američkomu isusovcu liberalnih stajališta Jamesu Martinu.

Ilija P.

Stajalište pape Franje, kao uostalom i crkvenoga učiteljstva glede homoseksualnosti, oduvijek je jasno, ali mu se jednako tako mora pristupati s dužnom pozornošću. Kada bismo čitali samo medijske izvještaje i jednu izjavu pape Franje izvučenu iz konteksta: »Tko sam ja da im sudim«, čak bismo i površno mogli pogrješno prosuditi da Sveti Otac ne slijedi moralni nauk Katoličke Crkve, ali to nije točno. Zapravo, nema ni jednoga službenoga dokumenta Katoličke Crkve u kojem bi se o pitanju homoseksualnih sklonosti govorilo drugačije od onoga što kaže Katekizam Katoličke Crkve od broja 2357 do broja 2359, a to papa Franjo ničim nije izmijenio. Iz broja 2357 izdvajamo: »Predaja je uvijek tvrdila da su ‘čini homoseksualni u sebi neuredni’. Protive se naravnomu zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.« Broj 2358 kaže: »Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboke homoseksualne težnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. To su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova Križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja«, a broj 2359 dodaje: »Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. 

Ako vas zanimaju odgovori na sljedeća dva pitanja:

  1. U kontekstu donošenja tzv. Matićeva izvještaja u Europskom parlamentu htjela bih čuti Vaše stajalište o tome jesu li vjernici dužni držati se svjetovnih zakona ako se oni protive njihovim osobnim moralnim načelima? Zahvaljujem.
  2. Uz obljetnicu ukazanja u Međugorju mnogo se govorilo o tom mjestu kao Gospinu svetištu. Možda i zato što je Vatikan, kada je uključio Međugorje u molitveni maraton, spomenuo da će jedna postaja biti u svetištu Kraljice Mira. Što je potrebno da neko mjesto postane svetište?

pročitajte ih na mrežnoj stranici Glasa Koncila.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja