Budi dio naše mreže

Povodom pokretanja Globalnog pakta za obitelj papa Franjo je poslao poruku u kojoj izražava nadu u suradnju između proučavanja obiteljskih odnosa i pastoralnoga djelovanja kako bi se promicalo to nezamjenjivo bogatstvo koje je obitelj, unatoč društvenom kontekstu obilježenom krizom. „U obitelji se ostvaruje veliki dio Božjih snova o ljudskoj zajednici. Stoga se ne možemo pomiriti s njezinim propadanjem“.

/ mp

Želim poduprijeti Family Global Compact, zajednički program djelovanja usmjeren na podupiranje dijaloga između pastorala obitelji i centara za studij i istraživanje obitelji koji su prisutni na katoličkim sveučilištima u cijelom svijetu – želja je pape Franje, koju je već očitovao u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, i koju ponovno ističe u poruci povodom pokretanja inicijative Family Global Compact, koju su potaknuli Dikasterij za laike, obitelj i život, i Papinska akademija društvenih znanosti, javlja Radio Vatikan. 

Istraživanje i pastoral zajedno za kulturu obitelji

Cilj je Globalnoga pakta za obitelj promicati suradnju između životnih putova i akademskih studija. Papa u poruci objašnjava njegove razloge:

Katolička sveučilišta zajedno s pastoralnom skrbi mogu bolje promicati kulturu obitelji i života koja, polazeći od stvarnosti pomaže novim generacijama – u ovom vremenu nesigurnosti i nedostatka nade – cijeniti brak, obiteljski život s njegovim bogatstvom i njegovim izazovima, ljepotu rađanja i očuvanje ljudskoga života. 

Aktualni kontekst obiteljskih odnosa

Zadaća je sveučilištâ temeljito proučiti različite vidike institucije obitelji kako bi poduprla njezinu stvarnu važnost danas, u razmišljanju i u djelovanju – napominje papa Franjo te ocrtava sadašnje stanje:

Iz provedenih studija proizlazi kontekst krize u obiteljskim odnosima, potaknut teškoćama i strukturalnim preprekama, što otežava mirno formiranje obitelji u nedostatku odgovarajuće potpore društva. I to je razlog zbog kojega mnogi mladi odbijaju odluku o braku u korist nestabilnijih i neformalnih oblika odnosa. Međutim, istraživanja ističu također da je obitelj i dalje glavni izvor društvenoga života i pokazuju da postoje dobre prakse koje zaslužuju da ih se dijeli i širi na globalnoj razini. 

Ne smijemo se pomiriti s propadanjem obitelji

Rimski biskup u poruci opisuje zadaće Globalnoga pakta za obitelj, programa koji – kako ističe – nije statičan, nego podijeljen u četiri koraka. Prvi se odnosi na podupiranje dijaloga među sveučilišnim istraživačkim centrima koji se bave obiteljskom tematikom; dok je drugomu svrha promicanje odnosa između katoličkih sveučilišta i kršćanskih zajednica. 

Cilj je trećega koraka poticanje kulture obitelji i života u društvu, iz čega valja izvući korisne prijedloge za javne politike. Na kraju, četvrtim se korakom želi poduprijeti prijedloge za poboljšanje služenja obitelji u svim njezinim vidicima koji su navedeni u poruci: duhovnim, pastoralnim, kulturnim, pravnim, političkim, gospodarskim i društvenim. Papa Franjo pritom ističe odgovornost Crkve:

U obitelji se ostvaruje veliki dio Božjih snova o ljudskoj zajednici. Stoga se ne smijemo pomiriti s njezinim propadanjem u ime neizvjesnosti, individualizma i konzumerizma, koji predviđaju budućnost pojedinaca koji misle na sebe. Ne možemo biti ravnodušni prema budućnosti obitelji, toj zajednici života i ljubavi, nezamjenjivom i neraskidivom savezu između muškarca i žene, mjestu susreta među generacijama, te nadi društva. 

Zdrava obitelj dobra je za sve

Obitelj, podsjetimo, ima pozitivne učinke na sve – napominje na kraju papa Franjo – budući da stvara opće dobro. Stoga cijela crkvena i građanska zajednica uživaju u prisutnosti zdravih obitelji koje Sveti Otac naziva nezamjenjivim bogatstvom. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja