Budi dio naše mreže

Papa Franjo uputio je video poruku na II. Međunarodni dan ljudskog bratstva u petak, 4. veljače i potaknuo sve na njegu zajedništva i solidarnosti rekavši da nije vrijeme za ravnodušnost. "Ili smo braća ili se sve ruši", poručio je.

/ md

Put bratstva je dug i težak, ali je “sidro spasa za čovječanstvo”, poručio je papa Franjo, a izvijestio je Vatican News. Samo suprotstavljanjem logici sukoba znakom bratstva, koji potiče drugoga na zajednički put, prihvaćajući ga i poštujući njegov identitet, možemo izbjeći da se sve uruši. Riječi su to Svetog Oca u videoporuci za drugi Međunarodni dan ljudskog bratstva, koji su pokrenule Ujedinjeni narodi kako bi potaknuli cijeli svijet da „pruži ruke” jedni drugima, da “slavi naše jedinstvo u različitosti”, svi zajedno, “solidarno jedni s drugima”. Jer “nije vrijeme za ravnodušnost: ili smo sestre i braća ili se sve ruši”.

Video poruke Pape i Velikog Imama

Papina poruka, kao i video poruka Velikog imama Al Azhara Ahmeda Al-Tayyeba, otvaraju “Okrugli stol ljudskog bratstva i saveza za globalnu toleranciju”, koji u Paviljonu održivosti, na Expo Universal Dubai 2020, obilježava drugi dan susreta na temu “Pod istim nebom” i treću godišnjicu potpisivanja povijesnog Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, kojim je u Abu Dhabiju započeo hod.

“Hodili smo kao sestre i braća”

Papa Franjo prisjeća se toga trenutka na početku svoje poruke, pozdravljajući “s ljubavlju i poštovanjem” Velikog imama s kojim je potpisao deklaraciju. „Posljednjih godina hodimo kao braća i sestre u svijesti da smo, poštujući naše kulture i tradicije, pozvani graditi bratstvo i sestrinstvo kao barijeru protiv mržnje, nasilja i nepravde”, poručuje.

Kao jedna ljudska obitelj primati one koji pate

Papa zahvaljuje ostalim “suputnicima”, počevši od šeika Mohammeda bin Zayeda, (prijestolonasljednika Emirata Abu Dhabija, ur.), “na njegovoj stalnoj predanosti” u smjeru bratstva, Višem odboru za ljudsko bratstvo “za razne inicijative promicane u različitim dijelovima svijeta”, te Općoj skupštini Ujedinjenih naroda “jer je rezolucijom iz prosinca 2020. omogućila da se danas proslavi drugi Međunarodni Dan ljudskog bratstva. Zahvalnost se nastavlja i svim “građanskim i religijskim institucijama koje podupiru ovu plemenitu nakanu”.

Bratstvo je jedna od temeljnih i univerzalnih vrednota koja treba biti temelj odnosa među narodima (…)

Kao jedna ljudska obitelj primati one koji pate

Papa zahvaljuje ostalim “suputnicima”, počevši od šeika Mohammeda bin Zayeda, (prijestolonasljednika Emirata Abu Dhabija, ur.), “na njegovoj stalnoj predanosti” u smjeru bratstva, Višem odboru za ljudsko bratstvo “za razne inicijative promicane u različitim dijelovima svijeta”, te Općoj skupštini Ujedinjenih naroda “jer je rezolucijom iz prosinca 2020. omogućila da se danas proslavi drugi Međunarodni Dan ljudskog bratstva. Zahvalnost se nastavlja i svim “građanskim i religijskim institucijama koje podupiru ovu plemenitu nakanu”.

„Bratstvo je jedna od temeljnih i univerzalnih vrednota koja treba biti temelj odnosa među narodima, kako se oni koji pate ili su u nepovoljnom položaju ne bi osjećali isključenima i zaboravljenima, već prihvaćeni i podržani kao dio jedne ljudske obitelji. Mi smo sestre i braća!“

Svi smo mi različiti, a opet svi smo jednaki, a to nam je dokazalo i razdoblje pandemije.

Svi živimo pod istim nebom

Papa je pozvao na dijeljenje osjećaja bratstva jedni prema drugima.”Moramo postati promicatelji kulture mira, koja potiče održivi razvoj, toleranciju, uključivost, međusobno razumijevanje i solidarnost”. Jer svi „živimo pod istim nebom”, objašnjava, citirajući ovogodišnju izabranu temu; „bez obzira na to gdje i kako živimo, bez obzira na boju kože, vjeru, društveni sloj, spol, dob, zdravstveno ili ekonomsko stanje”.

„Svi smo mi različiti, a opet svi smo jednaki, a to nam je dokazalo i razdoblje pandemije. Još jednom ponavljam: ne možemo se sami spasiti! Ne možemo se spasiti sami!“, riječi su pape Franje.

Pomoći braći i sestrama da podignu pogled prema Nebu

U ime Boga, “mi koji smo njegova stvorenja – nastavlja Papa – moramo se prepoznati kao braća i sestre”. Kao vjernici “različitih vjerskih tradicija, imamo ulogu koju valja vršiti”, a to je “pomoći našoj braći i sestrama da podignu svoj pogled i molitvu prema Nebu”. Kako pojašnjava Sveti Otac, “tko se iskreno klanja Bogu, ljubi i bližnjega” i u njemu vidi brata, sestru, s kojima “dijeli život”, “podupirući jedni druge”, učeći ih stvarno upoznati.

“Ili smo braća ili se sve ruši”

Danas je, ističe Papa, “primjereno vrijeme da zajedno hodimo, a ne da to ostavljamo za sutra ili budućnost za koju ne znamo hoće li je biti”. Ovo se odnosi na vjernike “i sve ljude dobre volje, zajedno”. „Danas je dan da pružimo ruke, da slavimo naše jedinstvo u različitostima – jedinstvo ne u uniformnosti, već jedinstvo u različitosti – da kažemo zajednicama i društvima u kojima živimo da je došlo vrijeme bratstva. Svi zajedno, jer je bitno da budemo solidarni jedni s drugima. I zato danas, ponavljam, danas nije vrijeme za ravnodušnost: ili smo braća ili se sve ruši.“

Put bratstva je dug i težak put, ali je sidro spasenja za čovječanstvo.

Bratstvom se suprotstaviti logici sukoba

To nije izraz tragedije u književnosti, pojašnjava papa Franjo, “to je istina! Ili smo braća i sestre ili se sve urušava”. To se vidi u malim ratovima koji čine “ovaj treći svjetski rat u dijelovima”, koji “uništavaju narode”, izgladnjuju djecu, dokidaju obrazovanje. Zato nije vrijeme zaborava. Sveti se Otac prisjeća svojih riječi na međureligijskom susretu u Uru Kaldejskom, prije manje od godinu dana: “Svakog dana moramo se sjećati što je Bog rekao Abrahamu: da će gledajući zvijezde nebeske vidjeti obećanje svojih potomaka, to smo mi”. Obećanje “koje se stoga i ispunilo u našim životima: o velikom i svijetlom bratstvu poput zvijezda na nebu!”.

„Put bratstva je dug i težak put, ali je sidro spasenja za čovječanstvo. Mnogim prijetećim znakovima u mračnim vremenima, logici sukoba, suprotstavljamo znak bratstva koji ih, prihvaćajući druge i poštujući njihov identitet, potiče na zajednički put. Ne isti, ne, sestre i braćo, svaki sa svojom osobnošću, sa svojom posebnošću“, poručio je.

Potičem sve da se posvete cilju mira i da odgovore na konkretne probleme i potrebe najmanjih, siromašnih, bespomoćnih.

Hvala onima koji se žele pridružiti našem putovanju

Papina posljednja zahvala upućena je “svima onima koji rade u uvjerenju da možemo živjeti u skladu i miru, svjesni potrebe za bratskim svijetom jer smo svi stvorenja Božja: braća i sestre”.

„Hvala onima koji će se pridružiti našem putu bratstva. Potičem sve da se posvete cilju mira i da odgovore na konkretne probleme i potrebe najmanjih, siromašnih, bespomoćnih“, potaknuo je papa Franjo.

Prijedlog, koji je u zaključku ponovio papa Franjo, je da “hodimo rame uz rame, ‘Fratelli tutti’, da budemo konkretni majstori mira i pravde, u skladu razlika i poštujući identitet svake osobe”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja