Budi dio naše mreže

Papa Franjo susreo se u subotu, 11. rujna, sa sudionicima Generalnog kapitula Reda bosonogih karmelićana.

/ mp

Slušanje, razlučivanje, svjedočenje – neke su to od ključnih misli koje je papa Franjo podijelio s redovnicima. Slušanje, podsjeća Papa, temeljni je stav učenika, onoga koji polazi Isusovu školu i želi odgovoriti na njegov poziv u ovom teškom, ali lijepom vremenu, jer je ono Božje, javlja Radio Vatikan.

Pandemija nas je dovela pred toliko pitanja, izgubili smo toliko toga u što smo polagali sigurnost. Pozvani ste kao djeca svete Terezije biti vjerni onim ključnim elementima vaše karizme. Ako je ova kriza urodila nečim dobrim, a svakako je, onda je to da nas vrati na ono bitno, a ne da budemo ometeni lažnom sigurnošću.

Ponekad se ljudi pitaju kakva je budućnost posvećenoga života, naglasio je papa Franjo. No, te vizije treba poreknuti, kao i druge pesimistične vizije o samoj Crkvi. Kako je rekao, posvećeni je život dio Crkve kakvu je Isus zamislio i kakvu Duh neprestano stvara. Moramo se udaljiti od napasti u kojoj brinemo o preživljavanju umjesto da živimo u punini, prihvaćajući milost sadašnjosti, čak i s rizicima koje nosi.

Karmelićanski način življenja jest kontemplativni život. Dar je to koji je Duh darovao Crkvi kroz sv. Tereziju od Isusa i sv. Ivana od Križa, a zatim i kroz druge svete karmelićane. Vjerni ovome daru, život karmelićana odgovor je na žeđ suvremenog čovjeka za Bogom, za vječnošću. Zaštićen je od psihologizama, spiritizma i lažnih napredaka koji se skrivaju u svjetovnoj duhovnosti. Citirajući knjigu oca De Lubaca, Papa je upozorio kako svjetovna duhovnost i kultura prolaznosti vrlo je suptilna te ulazi u živote bez našeg primjećivanja. Čuvajte se duhovne svjetovnosti, što je najgore zlo koje se može dogoditi Crkvi, upozorio je Sveti Otac.

Vjernost zahtjeva odlučno zalaganje za vrijednosti evanđelja i vlastite karizme te odricanje od onoga što nas sprečava da damo najbolje od sebe Gospodinu i drugima.

Evanđeoska vjernost ne odnosi se na stabilnost mjesta, već srca. Ne sastoji se u izbjegavanju promjena, već u poduzimanju potrebnih promjena kako bismo učinili ono što Gospodin traži od nas, ovdje i sada. Stoga vjernost zahtjeva odlučno zalaganje za vrijednosti evanđelja i vlastite karizme te odricanje od onoga što nas sprečava da damo najbolje od sebe Gospodinu i drugima, rekao je.

Sveti Otac je podsjetio i kako radost i smisao za humor moraju biti osobine osobe posvećenoga života. Potaknuo je karmelićane neka ostanu u prijateljstvu s Bogom te da prionu uz život s bratstvom te uz  poslanje. Prijateljstvo s Bogom sazrijeva u tišini, u sjećanju, u slušanju Božje riječi, kazao je. Ukorijenjeni u odnosu s Bogom, Trojstvu ljubavi, pozvani ste njegovati odnose u Duhu, u zdravoj napetosti između samoće i bivanju s drugima, suprotstavljajući se individualizmu i standardizaciji svijeta, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja