Budi dio naše mreže

Primivši u audijenciju promicatelje Afričkoga obrazovnog pakta, papa Franjo je potaknuo na suradnju s lokalnim vlastima u svrhu veće kvalifikacije obrazovanja, uz dobro osposobljavanje nastavnika i stvarajući uvjete za dostojno obavljanje njihova zvanja.

/ mp

Za obrazovanje djeteta potrebno je cijelo selo – polazeći od te stare afričke mudrosti papa Franjo je pohvalio zajednički rad biskupâ, svećenikâ, znanstvenikâ i stručnjakâ iz raznih afričkih zemalja koji su ostvarili Afrički obrazovni pakt, lokalni oblik Globalnoga obrazovnog pakta koji je 2019. godine potaknuo sâm papa Franjo u svrhu suprotstavljanja obrazovnoj krizi koja obilježava nove generacije u cijelom svijetu. Sveti je Otac danas, 1. lipnja, primio u Vatikanu izaslanstvo Međunarodne zaklade religijâ i društava, promicatelje inicijative koja je rezultat međunarodnoga simpozija održanoga pod pokroviteljstvom Kongoanske biskupske konferencije u studenom u Kinshasi, a koji su organizirali spomenuta zaklada i kongoansko Katoličko sveučilište.

Obrazovni pakt postaje lokalna stvarnost

Čestitajući prisutnima jer su prvi ostvarili kontinentalni obrazovni pakt, rimski je biskup istaknuo kako su time pokazali da su dobro shvatili što je želio postići tom inicijativom, odnosno da Globalni obrazovni pakt postane lokalna stvarnost, rezultat promišljanjâ koja se provode polazeći od vlastitoga konteksta i vlastitih kulturnih bogatstava, te da bude pozoran na obrazovne potrebe teritorija.

Obrazovni savez

Spomenuvši tisućljetnu odgojnu tradiciju Afrike, Papa je ponovno istaknuo važnost obrazovnoga saveza koji teoretski potpisuju svi čimbenici društva i kulture, odnosno, sela, o kojemu govori prije spomenuta afrička mudrost.

Pratiti svako dijete nije isključiva odgovornost oca i majke, nego svih članova zajednice. Svi su stoga dužni podupirati odgoj, koji je uvijek zajednički proces.

Zborno djelovanje i vjera

U obrazovanju trebamo više riskirati i zborno djelovati – napomenuo je Papa te istaknuo da, međutim, valja dodati i dimenziju vjere. Pritom je spomenuo bogatu duhovnost narodâ Afrike, koji su među prvima shvatili monoteizam, u odnosu na druge civilizacije, i bili su također prvi koji su se s velikim entuzijazmom otvorili kršćanskom navještaju. To je u ovom trenutku kontinent na kojemu se najviše povećava broj kršćana i katolika – istaknuo je Sveti Otac.

Mladi su bogatstvo

Osim baštine vjere, papa Franjo je posebno istaknuo drugo veliko bogatstvo najmlađega kontinenta na svijetu, a to su mladi. Oni su vaše bogatstvo – kazao je te se prisjetio susreta održanoga 1. studenog 2022. na Zoom platformi, kada je dugo razgovarao sa skupinom zanesenih, inteligentnih i bistrih studenata.

Potičem vas da slušate glas mladih i njihove ideje, ali bez autoritarnosti; Duh govori i preko njih i siguran sam da će znati predložiti vam lijepe i iznenađujuće stvari.

Raditi s lokalnim vlastima

Ulažite u njihov odgoj svoje najbolje energije – preporučio im je Papa. Nakon politike masovnoga obrazovanja, koja je obilježila prva desetljeća postkolonijalizma, vrijeme je da radimo zajedno s lokalnim vlastima u svrhu sve veće kvalifikacije obrazovanja, posebno uz dobro osposobljavanje nastavnika, vrjednujući ih i stvarajući potrebne uvjete za dostojno obavljanje njihova zvanja.

Gledamo Afriku s mnogo pouzdanja, jer ima sve što je potrebno kako bi bila kontinent sposoban zacrtavati buduće putove – istaknuo je Papa te dodao – Ne mislim samo na velika mineralna bogatstva i gospodarski napredak, te mirovne procese, nego ponajviše na odgojne resurse.

Vrijednosti tradicionalnoga afričkog odgoja, posebno one gostoprimstva, prihvata i solidarnosti, vrijednosti su koje se savršeno uklapaju u obrazovni pakt.

Kršćanstvo se pak spaja s najboljim dijelom svake kulture i pomaže pročistiti ono što nije istinski ljudsko, te stoga ni božansko.

Mandela i Nyerere

U tom se radu može računati na promišljanja brojnih afričkih filozofa i pedagoga, kao i na primjer brojnih likova odgojitelja misionara i političara. Pritom je Papa spomenuo Nelsona Mandelu te podsjetio kako je tvrdio da je odgoj najmoćnije sredstvo koje se može rabiti za promjenu svijeta. Možete se nadahnjivati također drugim velikim državnikom, Juliusom Nyerereom, – dodao je – slugom Božjim zvanim ‘učitelj’, koji je znao potaknuti obrazovne politike u svrhu rasta svih svojih sunarodnjaka, neovisno o njihovim gospodarskim ili društvenim uvjetima. Nyererea je podupirala njegova katolička vjera te je tvrdio da bi mu bez euharistijskoga slavlja bilo nemoguće obavljati svoj posao.

Iz Afrike uvijek nešto novo

Oslanjajući se na kraju na citat Plinija Starijega: „Ex Africa semper aliquid novi“ (Iz Afrike uvijek proizlazi nešto novo), Papa je napomenuo da Afrički obrazovni pakt potvrđuje te riječi. Pakt je, naime, novost koja se razvija iz dva velika korijena: tradicionalne kulture i kršćanske vjere. I kako kaže još jedna afrička poslovica, ‘kada su korijeni duboki, nema razloga za strah od vjetra’ – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja