Budi dio naše mreže

Gledajte realnost činjenica, ne dopustite da na vas utječe jezik mržnje. Neki su od prioriteta na koje je papa Franjo uputio svijet informacija tijekom susreta, održanoga u Vatikanu, s izaslanstvom Nagrade „To je novinarstvo", utemeljene 1995. godine i dodijeljene Papi. Sveti je Otac također zatražio pomoć u tomu da se o Sinodi posvećenoj sinodalnosti ne govori s unaprijed pripremljenim pričama, nego da se taj proces prikaže onakvim kakav on doista jest.

/ mp

Obično sam odbijao ponude nagrada, čak i prije nego što sam postao rimski biskup –istaknuo je to papa Franjo susrevši se u subotu, 26. kolovoza, u Vatikanu, s izaslanstvom Nagrade „To je novinarstvo”, koju čine ugledni talijanski predstavnici svijeta informacija. Papa je u svom govoru objasnio da je prihvatio primiti to priznanje iz jednog razloga: zbog hitne potrebe za konstruktivnom komunikacijom koja podupire kulturu susreta, a ne sukoba; kulturu mira, a ne rata; kulturu otvorenosti prema drugomu, a ne predrasuda”, javlja Radio Vatikan.

Papina molba za pomoć

Na tu je hitnu potrebu Sveti Otac nadovezao molbu za pomoć, podsjetivši da će se za nešto više od mjesec dana biskupi i laici iz cijeloga svijeta okupiti u Rimu na Sinodi o sinodalnosti. Sinoda je – podsjetio je papa Franjo – put koji je započeo papa Pavao VI. i koji donosi velike plodove. To je, osim toga, nešto što Crkva danas nudi svijetu koji je često nesposoban donositi odluke, čak i kada je u pitanju naš opstanak.

Pokušavamo naučiti nov način življenja odnosa, slušajući jedni druge kako bismo čuli i slijedili glas Duha. Otvorili smo svoja vrata, svima smo ponudili mogućnost za sudjelovanje, uvažili smo potrebe i prijedloge sviju. Želimo zajedno pridonijeti izgradnji Crkve u kojoj se svi osjećaju kao kod kuće, u kojoj nitko nije isključen. Ta riječ iz evanđelja koja je tako važna: svi. Svi, svi; nema katolika prvog, drugog i trećeg reda; ne. Svi zajedno. Svi. To je Gospodinov poziv… Zato se usuđujem zamoliti za pomoć u tomu vas, majstore novinarstva: pomozite mi da se taj proces ispriča onakav kakav on doista jest, bježeći od logike slogana i unaprijed pripremljenih priča.

Gledati realnost činjenica

Prije tog zahtjeva za pomoć, Papa je prisutnima povjerio i jednu nadu; da će se u vremenu kada se čini da svi komentiraju sve, čak i bez obzira na činjenice, a često i prije nego što su se informirali, ponovno otkriti i sve više se vratiti njegovanju načela stvarnosti. Stvarnost je – dodao je – uvijek superiornija od ideje. Valja promatrati dinamičnost činjenica koje – prema Papinim riječima – nikada nisu nepomične; uvijek se razvijaju prema dobru ili zlu. Stoga trebamo promatrati stvarnost činjenica kako ne bismo riskirali da se društvo informacija pretvori u društvo dezinformacija. Potrebno je širiti kulturu susreta, dijaloga, slušanja drugoga i njegovih razloga.

Papa Franjo je također upozorio na grijehe novinarstva:

Dezinformacija je jedan od četiri grijeha novinarstva, a oni su: dezinformacija, kada novinarstvo ne informira ili loše informira; kleveta – ona se često rabi; ocrnjivanje, koje se razlikuje od klevete, ali uništava; i četvrta je koprofilija, to jest ljubav prema skandalu, prema prljavštini. Skandal povećava prodaju. Dezinformacija je prvi među grijesima, među greškama – recimo to tako – novinarstva.

Nemojte se prepustiti utjecaju govora mržnje

Papa je potom istaknuo da je digitalna kultura donijela brojne nove mogućnosti za razmjenu, ali je također popraćena opasnošću od pretvaranja komunikacije u parole. Podsjećajući da je komunikacija dijalog koji se temelji na slušanju, Papa je napomenuo da je zabrinut zbog manipulacija, primjerice onih koji sebično propagiraju lažne vijesti kako bi usmjerili javno mnijenje.

Molim vas, nemojmo popustiti logici suprotstavljanja, nemojmo se prepustiti utjecaju jezika mržnje. U dramatičnom trenutku koji Europa proživljava, kada se nastavlja rat u Ukrajini, pozvani smo na odgovornost. Nadam se da će se dati prostor glasovima mira, onima koji se zauzimaju kako bi se okončao taj, kao i mnogi drugi sukobi, onima koji se ne predaju “kainističkoj” logici rata, nego i dalje vjeruju, unatoč svemu, logici mira, logici dijaloga, logici diplomacije.

Obrazloženje dodjele nagrade Papi

Dodjeljivanje priznanja “To je novinarstvo” Papi – stoji u priopćenju koje su objavili promicatelji te inicijative – odluka je koja se savršeno uklapa u ono što su si Indro Montanelli, Enzo Biagi, Giorgio Bocca i Giancarlo Aneri odredili kada su utemeljili tu nagradu, još 1995. godine, odnosno pomoći novinarstvu da bude svjesnije svoje uloge slobodnog izražavanja i prinosa izgradnji pravde kroz služenje istini. Svojom porukom papa Franjo pokazuje hrabrost za uporabu dijaloga kako bi se govorile riječī mira. Odluka da se Papi dodijeli nagrada “To je novinarstvo” važan je znak za svijet informacija, posebice za mlađe generacije novinara – stoji na kraju priopćenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja