Budi dio naše mreže

Na Svjetski dan hrane, 16. listopada, papa Franjo je ukazao na paradoks da u nekim dijelovima svijeta ljudi pate od pothranjenosti, dok je u drugim sve više pretilih: “Hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje te postaje sredstvo osobnog uništenja”, poručio je Papa u tekstu upućenom Svjetskoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), gdje između ostalog ističe da postoji “iskrivljen odnos prema hrani” za što je okrivio mentalitet svjetske ekonomije stjecanja profita pod svaku cijenu.

/ mp

Istaknuo je da iako je pretilost nekada predstavljala problem uglavnom razvijenog svijeta, no da ona sada sve češće pogađa i siromašne zemlje, što dovodi do povećanja broja slučajeva dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i poremećaja prehrane poput anoreksije i bulimije.

“Protiv prehrambenih poremećaja može se boriti jedino usvajanjem životnih stilova nadahnutih zahvalnošću za darove koje smo primili i usvajanjem duha odmjerenosti, umjerenosti, apstinencije, samokontrole i solidarnosti”, poručio je Rimski biskup.

Kako bi se postigla pravednost i društvena jednakost, a izbjegao individualizam i egocentrizam, na prvom mjestu treba biti obitelj. Iz tog razloga, FAO je posebnu pozornost posvetila zaštiti seoske obitelji i promicanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, donosi Fratellanza umana.

“U obiteljskom okruženju, zahvaljujući ženskom i majčinskom senzibilitetu, čovjek uči uživati u plodovima zemlje bez da joj naudi i otkriti najbolje načine za širenje životnih stilova koji poštuju osobno i kolektivno dobro”, kaže Franjo.

“Kad se ljudska osoba postavi na pravo mjesto, tada će operacije i programi humanitarne pomoći imati veći utjecaj i dati željene rezultate. Ne možemo zaboraviti da je ono što nakupljamo zapravo krađa kruha sa stola siromašnih” – zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja