Budi dio naše mreže

Papa Franjo će u nedjelju, 4. rujna, na misi na Trgu svetog Petra proglasiti blaženim Ivana Pavla I.

/ im

Papa Franjo predvodit će misu beatifikacije na Trgu svetog Petra u nedjelju, 4. rujna. Obred beatifikacije pročitat će biskup Renato Marangoni, zajedno s kardinalom Beniaminom Stellom, postulatorom za kauzu za kanonizaciju i dr. Stefanijom Falascom, zamjenicom postulatora.

„Tijekom beatifikacije tim postulatora dat će Svetom Ocu relikvijar s relikvijama novog blaženika”, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda.

Uoči beatifikacije kardinal Angelo De Donatis predvodit će molitveno bdijenje u bazilici sv. Ivana Lateranskog u subotu, 3. rujna. Generalni vikar Rimske biskupije bdijenje će slaviti u službenom sjedištu rimskoga biskupa – službu koju je Albino Luciani preuzeo 23. rujna 1978. godine. Nakon beatifikacije, misa će se 11. rujna služiti u rodnome gradu pape Ivana Pavla I. na području talijanske biskupije. Također prije beatifikacije, Postulatura će organizirati konferenciju za medije u Vatikanu na kojoj će sudjelovati argentinska djevojka Candela Giarda koja je 2011. čudesno ozdravila po zagovoru Ivana Pavla I. i njezina majka Roxana Sousa te vlč. José Dabusti, župnik župe kraj bolnice u Buenos Airesu koji je im je preporučio da se mole papi preminulom na glasu svetosti.

Papin generalni vikar za Rimsku biskupiju slavit će bdijenje u bazilici u kojoj se nalazi Stolica rimskog biskupa, koju je Ivan Pavao I. preuzeo 23. rujna 1978. godine.

Nakon proglašenja blaženim, misa će se služiti 11. rujna u rodnom gradu novog blaženika, koji se nalazi na području biskupije Belluno-Feltre. Slavlje će biti održano na mjesnom trgu u 16 sati. Sudjelovat će biskupi i zajednice iz biskupija u kojima je Albino Luciani služio kao svećenik i biskup – iz Venecijanskog patrijarhata na čelu s patrijarhom Francescom Moragliom, biskupije Belluno-Feltre na čelu s biskupom Renatom Marangonijem i biskupije Vittorio Veneto na čelu s biskupom Corradom Pizziolom.

Papinstvo Ivana Pavla I. bilo je najkraće u modernoj povijesti – sveukupno je trajalo 33 dana. Bio je prvi papa koji je odabrao dvostruko ime, rekavši da je to učinio u čast svoja dva prethodnika: Ivana XXIII. i Pavla VI. Bio je i posljednji u dugom nizu papa rođenih u Italiji, a koji je započeo s Klementom VII. 1523. godine. Svi su njegovi nasljednici – Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i Franjo – hvalili čovjeka poznatog kao „nasmijanog papu“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja