Budi dio naše mreže

Papa Franjo u poruci guverneru Hiroshime: Mir je moguć jedino bez nuklearnog oružja

"Neka proročke riječi preživjelih u Hiroshimi i Nagasakiju i dalje budu upozorenje za nas i za buduće naraštaje", napisao je papa Franjo u poruci u povodu 75. obljetnice prve atomske bombe bačene na Hiroshimu.

/ hk

U povodu 75. obljetnice prve atomske bombe bačene na Hiroshimu, papa Franjo je poslao poruku guverneru Prefekture u tom gradu Hidehiku Yuzakiju, u kojoj je istaknuo da jedino bez nuklearnoga oružja svijet može težiti miru, izvijestio je Vatican News.

Papa se obratio svima koji 6. kolovoza u Hiroshimi i u cijelom Japanu komemoriraju desetke tisuća žrtava prve nuklearne bombe. Posebno je pozdravio one koji su preživjeli ‘hibakusha’; to je japanski termin koji označava one koji su preživjeli atomsku eksploziju.

“Imao sam prigodu osobno doći u Hiroshimu i Nagasaki”, napisao je Papa, “tijekom svojega apostolskog pohoda u studenom prošle godine, kada sam posjetio Memorijal mira u Hiroshimi i Park hipocentra u Nagasakiju. Upravo je na tim mjestima papa Franjo razmišljao o uništenju brojnih ljudskih života i dvaju gradova”.

Kako bi procvjetao mir svi trebaju odložiti oružje!

“Kako bi procvjetao mir svi trebaju odložiti oružje, ponajviše ono najmoćnije i najrazornije, kao što je nuklearno, koje može paralizirati i uništiti gradove i čitave države”, istaknuo je Papa u poruci. Na kraju je ponovio ono što je rekao u Memorijalu mira u Hiroshimi, 24. studenoga 2019., kada je istaknuo da je uporaba atomske energije u ratne svrhe nemoralna, kao što je nemoralno posjedovanje nuklearnoga oružja.

“Neka proročke riječi preživjelih u Hiroshimi i Nagasakiju i dalje budu upozorenje za nas i za buduće naraštaje”, napisao je papa Franjo.

Ključne riječi:
atomska bomba Hiroshima papa franjo

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja