Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je izaslanstvo Međunarodne novinarske nagrade "Biagio Agnes" i pozvao je novinare da prihvate svoj poziv kako bi odgovorno i etički obrazovali buduće generacije i izgradili bolju civilizaciju.

/ dp

Papa Franjo primio je, u subotu, 24. lipnja u audijenciju izaslanstvo Zaklade koja promiče međunarodnu novinarsku nagradu “Biagio Agnes”.

Nagrada “Biagio Agnes” nazvana je prema poznatom talijanskom novinaru i istaknutom protagonistu talijanske nacionalne televizije (RAI), kojega Papa pamti kao branitelja svoje javne službe, sposobnog djelovati mudro i odlučno kako bi zajamčio autentičnost i točnost informacija.

Naime, Sveti Otac pozvao je okupljene novinare da prihvate svoj poziv kako bi odgovorno i etički obrazovali buduće generacije i izgradili bolju civilizaciju, izvijestio je Vatican News.

“Samo zajedno”, istaknuo je Papa, “može se ocrtati obzor nade”. To je, rekao je, “svakodnevni posao novinara koji je pozvan ‘istrošiti potplate svojih cipela’ ili pak hodati ‘digitalnim’ ulicama uvijek slušajući ljude koje susreće”.

Nadalje, Papa je izrazio i iskrene riječi poštovanja prema onim novinarima koji izvještavaju o ratu, a pritom se izlažu velikom riziku.

Foto: Vatican News

“Novinarstvo zahtijeva sposobnost da se ide tamo gdje nitko ne ide: kretanje i želju da se vidi. Znatiželju, otvorenost, strast”, istaknuo je.

Podsjetio je na priznanje koje nagrada dodjeljuje novinarima koji izvještavaju o ratu, Papa je pohvalio njihovo “pripovijedanje o tragediji i apsurdnosti sukoba, što čini da se svi osjećaju dijelom iste patnje”.

Papa je ocrtao tri “elementa” novinarskog rada, “koji se možda sve manje koriste”, ali koji novinare imaju još mnogočemu naučiti: bilježnicu, olovku i pogled.

Bilježnica

Bilježenje neke činjenice uvijek uključuje puno unutarnjeg rada. Čovjek zapisuje zato što je neposredni svjedok ili zato što izvor, za koji novonar vjeruje da je pouzdan, nešto dojavljuje što otvara prostor za daljnju provjeru. “Bilježnica nas podsjeća na važnost slušanja, ali prije svega na to da se prepustimo onome što se događa”, naglasio je Sveti Otac.

Bilježnica nas podsjeća na važnost slušanja, ali prije svega na to da se prepustimo onome što se događa

Novinar, istaknuo je, “nikada nije računovođa povijesti, već osoba koja je odlučila iskusiti njezine implikacije sa sudjelovanjem, sa suosjećanjem”.

Kemijska olovka

Dok se koriste sve manje i manje i zamjenjuju ih naprednija sredstva, primijetio je Papa, olovke još uvijek pomažu u obradi misli, povezujući glavu i ruke, potičući sjećanja i povezujući sjećanje sa sadašnjošću.

Olovka, istaknuo je, podsjeća na ručni rad na koji je novinar uvijek pozvan: olovka se uzima u ruke nakon provjere detalja, ispitivanja hipoteza, rekonstruiranja i utvrđivanja svakog pojedinog koraka.

U tom tkanju zajedno djeluju inteligencija i savjest, dodirujući vlastite egzistencijalne akorde.

Olovka tako podsjeća na kreativni čin novinara i medijskih djelatnika, nastavio je Papa, čin koji od njih zahtijeva da ujedine potragu za istinom s čestitošću i poštovanjem prema ljudima, posebice s poštovanjem profesionalne etike, baš kao što je to radio Biagio Agnes.

Olovka tako podsjeća na kreativni čin novinara i medijskih djelatnika koji od njih zahtijeva da ujedine potragu za istinom s čestitošću

Pogled

Bilježnica i olovka, obrazložio je Papa, “samo su pribor” ako “nedostaje pogled na stvarnost. Pravi pogled, ne samo virtualni.” Danas više negoli u prošlosti, upozorio je Sveti Otac, čovjek može biti ometen riječima, slikama i porukama “koje zagađuju život”.

Pozvao je novinare da “razmisle, na primjer, o tužnom fenomenu lažnih vijesti, ratoborne retorike ili bilo čega što manipulira istinom. Potreban je pažljiv pogled na ono što se događa kako bi se razoružao jezik i potaknuo dijalog”.

Razmislite, na primjer, o tužnom fenomenu lažnih vijesti, ratoborne retorike ili bilo čega što manipulira istinom

Papa je rekao da pogled novinara mora biti usmjeren iz srca, kako bi se raspršile sjene i izgradila bolja civilizacija.To je napor koji posebno zahtijeva osjećaj odgovornosti komunikacijskih djelatnika kako bi mogli obavljati svoju profesiju kao poslanje, istaknuo je.

Na kraju, Sveti Otac ohrabrio je nazočne da nastave svoju predanost promicanju kulturnih inicijativa kako bi poduprli širenje točnih informacija, etičkog odgoja i obrazovanja mladih naraštaja te ih zamolio neka mole za njega.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja