Budi dio naše mreže

Prisjetivši se poljske kraljice svete Hedvige, utemeljiteljice Jagelonskog sveučilišta, papa Franjo je nakon kateheze na općoj audijenciji u srijedu zamolio poljske vjernike neka se utječu njenom zagovoru kako bi oružja umuknula na europskome kontinentu.

/ mp

Njezin je život isprepleten s poviješću Poljske i Europe. Sveta Hedviga, mađarskoga podrijetla, utemeljiteljica Jagelonskoga sveučilišta u Krakowu, dala je tom sveučilištu svoje zlatno žezlo jer je više voljela drveno. Dana 18. veljače 1386. udala se za litavskoga velikog vojvodu Jagella. Istinsko bogatstvo, za nju, nije u predmetima, nego u njezinoj blizini s posljednjima. Na općoj se audijenciji papa Franjo, pozdravljajući poljske vjernike, spomenuo te svetice te potaknuo na molitvu za mir, donosi Radio Vatikan.

“Tijekom njezine kanonizacije, sveti Ivan Pavao II. podsjetio je da se zahvaljujući njoj Poljska ujedinila s Litvom i Rusijom. Uzdajte se u njezin zagovor, moleći poput nje podno križa za mir u Europi.”

Kanonizacija u Krakovu 1997.

Papa Ivan Pavao II. je 1997. predvodio misu za kanonizaciju svete Hedvige u Krakovu. Tadašnji je Sveti Otac naglasio kako ugled svete Hedvige nije proizašao iz kraljevskih znakovlja, već iz snage duha, dubine uma i osjetljivosti srca.

“Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.’“ (Mt 20, 25-26). Ove su Kristove riječi duboko prodrle u savjest mlade vladarice anžuvinske loze… Njezin društveni položaj, njezini talenti, sav svoj privatni život potpuno je ponudila u službi Kristu, a kad je morala zavladati, posvetila je i svoj život službi povjerenih joj ljudi.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja