Budi dio naše mreže

Papa Franjo sudjelovao je drugi put na TED razgovorima u subotu, 10. listopada.

/ mp

Ovoga puta uputio Sveti Otac uputio je 12-ominutnu poruku sudionicima globalne inicijative “Countdown” (“Odbrojavanje”) koja se bori protiv klimatskih promjena.

“Countdown” je globalna inicijativa pokrenuta 10. listopada u cilju poticanja i ubrzanja rješenja za klimatsku krizu, pretvarajući ideje u akciju.

“Živimo u povijesnom trenutku obilježenom teškim izazovima”, rekao je papa Franjo u video poruci emitiranoj tijekom subotnjeg globalnog pokretanja inicijative “Countdown”. Događaj je na globalnoj razini organizirao TED kako bi se pronašla brza rješenja za klimatsku krizu.

Covid-19, nastavio je Papa, prisiljava nas da biramo između onoga što se računa i što se ne računa.

Put u 3 koraka

“Prema znanstvenim dokazima nemamo puno vremena”, naglasio je papa Franjo.

Zatim je uputio poziv za zajedničko putovanje.

“To je putovanje ‘preobrazbe’ i ‘akcije’. Njegov je cilj izgraditi u sljedećem desetljeću ‘svijet sposoban odgovoriti sadašnjim generacijama, uključujući sve, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija.”

Prvi zajednički korak je obrazovanje u brizi o našem zajedničkom domu.

Drugi je korak usredotočiti se na vodu i prehranu.

“Pristup pitkoj i sigurnoj vodi bitno je univerzalno ljudsko pravo. Adekvatna prehrana zahtijeva nerazorne poljoprivredne metode. Te metode trebaju postati temeljni cilj cjelokupnog ciklusa proizvodnje i distribucije hrane”, istaknuo je papa Franjo.

Treći korak na put borbe za sprječavanje klimatskih promjena je prijelaz s fosilnih goriva na čistu energiju. Ova tranzicija mora biti ne samo brza i sposobna za opskrbu budućim energetskim potrebama, već i pažljiva kako to “utječe na siromašno, lokalno stanovništvo i one koji rade u energetskom sektoru”. U ovaj treći korak uključeno je usklađeno djelovanje da se ne ulaže „u one tvrtke koje ne udovoljavaju parametrima integralne ekologije i nagrađuju one koji konkretno sudjeluju u tranzicijskoj fazi“.

Obnova gospodarstva

Prelazeći u temu gospodarstva, papa Franjo je trenutni sustav nazvao “neodrživim”.

“Hitni je moralni imperativ razmišljati o mnogim stvarima drugačije, kao što su proizvodnja, potrošnja, naša rasipnička kultura, kratkoročna vizija, iskorištavanje i ravnodušnost prema siromašnima, porast nejednakosti i ovisnost na štetnim izvorima energije.”

Novi relacijski koncepti

“Integralna ekologija sugerira novi koncept odnosa između nas i prirode”, istaknuo je papa Franjo.

Ovaj novi koncept dovest će do “nove ekonomije”, one koja proizvodnju gleda kao usmjerenu na “cjelovitu dobrobit osobe” i “poboljšanje, a ne uništavanje našeg zajedničkog doma”. Politika je uključena u ovaj obnovljeni mentalitet, ako ga se smatra jednim od “najviših oblika dobročinstva”.

“Da, ljubav je međuljudska, ali ljubav je i politička. Uključuje sve ljude i uključuje prirodu. ”

Napokon, papa Franjo zaključio je video intervenciju obnavljajući svoj poziv da “krenu na ovo putovanje”.

“Kao što izraz” Odbrojavanje “ukazuje” ovo je putovanje “hitno”, rekao je.

„Svatko od nas može igrati dragocjenu ulogu ako se svi danas pridružimo ovom putovanju. Ne sutra, danas. Jer budućnost se gradi danas i ne gradi se sama, već u zajednici i u skladu. “

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja