Budi dio naše mreže

Na kraju opće audijencije u srijedu, 30. kolovoza, Papa je podsjetio na Svjetski dan molitve za brigu o stvorenom koji se obilježava 1. rujna.

/ dp

Papa Franjo je na kraju opće audijencije u srijedu, 30. kolovoza, iz dvorane Pavla VI. u Vatikanu uputio apel podsjećajući na Svjetski dan molitve za brigu o stvorenome koji se ove godine obilježava 1. rujna na temu: “Neka teku pravednost i mir”, piše Vatican News.

Tim danom, podsjetio je, započinje ‘Vrijeme stvorenoga’, a koje će trajati do blagdana svetoga Franje Asiškog, 4. listopada kada će biti objavljen drugi dio enciklike Laudato si’.

Objavu drugog djela enciklike Laudato si’ najavio je još 21. kolovoza, primajući izaslanstvo pravnika iz zemalja članica Vijeća Europe.

Stati uz žrtve ekološke nepravde

“Tog datuma namjeravam objaviti jednu pobudnicu, drugu Laudato si’. Sjedinimo se s našom kršćanskom braćom i sestrama u zauzimanju oko očuvanja stvorenoga svijeta kao svetoga Stvoriteljevog dara”, poručio je Sveti Otac.

Potom je sažeo središte poruke upućene povodom Svjetskoga dana molitve za brigu o stvorenomu, već objavljene u svibnju:

“Potrebno je stati uz žrtve ekološke i klimatske nepravde, nastojeći prekinuti besmisleni rat protiv našega zajedničkog doma, koji je strašan svjetski rat. Potičem sve vas da radite i molite da ponovno obiluje životom”, naglasio je.

Preobrazba javnih politika

U poruci je Papa predložio preobrazbu naših srdaca, našega stila života i javnih politika koje upravljaju našim društvima.

Govorio je o ekološkom obraćenju i potrebi da se sve stvoreno više ne smatra objektom koji treba iskorištavati, nego stvarnošću koju valja čuvati kao sveti Stvoriteljev dar.

Također, Sveti Otac insistira na potrebi preobrazbe javnih politika koje upravljaju našim društvima i oblikuju život današnjih i budućih mladih.

Istaknuo je i važnost sinodalnosti te izrazio nadu nada se da ćemo u ovom Vremenu stvorenoga, kao Kristovi sljedbenici na našem zajedničkom sinodskom putu, živjeti, raditi i moliti da naš zajednički dom ponovno obiluje životom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja